Полша праща хеликоптери на границата с Беларус

Полша праща военни хеликоптери за охрана на границата с Беларус, заяви полският министър на националната отбрана Мариуш Блашак.

"Охраната на границата с Беларус в момента е ключовата задача на полските войски и Граничната охрана. Границите се наблюдават от около 3000 войници. В следващите дни военни хеликоптери ще извършват въздушни патрули по протежение на беларуско-полската граница “, написа Блашак в Twitter.

Наскоро Литва, Латвия и Полша съобщиха за увеличаване на броя на задържаните нелегални мигранти на границата с Беларус, обвинявайки официално Минск в създаването на миграционна криза. Във връзка с настоящата ситуация президентът на Полша въведе извънредно положение на териториите, граничещи с Беларус, а армията и полицията участват в защитата на границата.

По данни на граничните власти през септември са регистрирани 7535 опита за нелегално преминаване на границата от Беларус. За сравнение - за цялата 2020 г. са регистрирани 120 такива опита.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отбеляза, че Минск вече няма да ограничава потока от нелегални мигранти към страните от ЕС, като уточни, че поради санкциите на Запада Минск „няма нито пари, нито енергия за това“. /БГНЕС