Полша предлага максималната цена на природния газ в ЕС да бъде плаваща

Полша смята, че максималната цена на природния газ в Европейския съюз трябва да бъде плаваща, заяви пред журналисти полският министър на климата и околната среда Анна Москва.

На 22 ноември Европейската комисия предложи създаването на временен механизъм за регулиране на пазара на газ в ЕС като още една мярка за борба с енергийната криза. ЕК се надява, че механизмът ще спомогне за намаляване на нестабилността на пазара на газ и ще предпази жителите и бизнесите в ЕС от резки скокове в цените на синьото гориво. Механизмът ще бъде задействан при следните две условия: очакваната месечна фючърсна цена на TTF да надхвърля 275 евро/мегаватчаса за две седмици (малко над 2800 долара за хиляда кубически метра газ по паритет евро/щатски долар) и разликата между цената на TTF и глобалната цена на LNG да е най-малко 58 евро за 10 последователни търговски дни. Когато механизмът бъде въведен, няма да се извършват трансакции на стойност над 275 евро.

"Не е задължително да бъде максимална ставка, може да бъде механизъм за определяне на максималната ставка, като се вземат предвид други пазари, от които се доставя газ", заяви Москва. "За да бъде успешен механизмът, той не трябва да бъде с фиксирана цена. Важно е това да не е спекулативна цена", добави тя.

Още преди обявяването на горната граница на цените на пазара се появиха опасения, че въвеждането на механизма ще застраши финансовата стабилност на Европейския съюз. Асоциацията на европейските енергийни борси Europex изтъкна, че ако реалната цена на газа надхвърли изкуствено ограничената цена на фючърсите TTF за един месец напред, пазарните участници незабавно ще прехвърлят търговията към двустранното извънборсово пространство. Подобен ход не само би довел до значително намаляване на прозрачността на сделките, но и би създал сериозни рискове за финансовата стабилност, обясниха от асоциацията.

На заседанието на Съвета на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел в четвъртък участниците не успяха да постигнат съгласие за общо решение по предложението на ЕК. По-рано Пикето-Фратин изрази надежда, че такова споразумение може да бъде постигнато на следващата среща на министрите на енергетиката на ЕС, която ще се проведе на 13 декември. /БГНЕС