Полша предоставя своите МиГ-29 на САЩ

Полските власти са готови да изпратят незабавно и безплатно всички свои самолети МиГ-29 в Германия, в авиобазата Рамщайн, и да ги предадат на Съединените щати. Това съобщи полското външно министерство.

"Полските власти, след консултации между президента и правителството на републиката, са готови незабавно и безвъзмездно да прехвърлят всички свои самолети МиГ-29 в базата в Рамщайн и да ги предадат на правителството на САЩ", се казва в изявление на министерството, публикувано на уебсайта му.

"В същото време Полша иска от САЩ да й доставят самолети втора ръка със сходни оперативни възможности. Полша е готова незабавно да договори условията за закупуване на тези машини", заявиха от външното министерство.

"Полското правителство призовава и други страни от НАТО, които притежават МиГ-29, да предприемат подобни действия", добави министерството.

Изтребителите МиГ-29 са на въоръжение в полската армия от 1989 г. насам. Първите самолети са закупени в СССР, а следващите пристигат в Полша от Чехия и Германия. Последната предоставя самолетите на Полша срещу символичната сума от 1 евро, когато се отказва от използването на машините.

Изтребителите МиГ-29 се експлоатират от 22-ра тактическа военновъздушна база в Малборк и 23-та база в Минск-Мазовецки. Преди поредицата от инциденти с МиГ-29, включително катастрофата, при която загива пилотът, полската армия разполага с 32 такива самолета. Три от тях се разбиха в периода 2017-2019 г., а един изгоря при изстрелването си през 2016 г. /БГНЕС