Полша предприе първата стъпка към либерализиране на абортите

Четири законопроекта, внесени от управляващата проевропейска коалиция в Полша за либерализиране на закона за абортите, преминаха първото препятствие в парламента, след като депутатите отхвърлиха предложенията за отхвърляне на реформите на първо четене, предаде АФП.


Алиансът от проевропейски партии дойде на власт през октомври с обещанието да легализира абортите, които понастоящем са разрешени само ако бременността е резултат от сексуално насилие или кръвосмешение, или ако застрашават живота или здравето на майката.

"Ние държим на думата си! Парламентът ще продължи да работи по всички проекти за правото на аборт", заяви в социалните мрежи след гласуването в благочестиво-католическата страна фракцията на Гражданската коалиция на министър-председателя Доналд Туск.

Законопроектите, целящи да предоставят на жените повече репродуктивни права, трябва да бъдат изпратени на специална парламентарна комисия.

Но дори и парламентът да одобри реформите, президентът Анджей Дуда, консервативен католик, съюзник на дясната опозиционна партия „Право и Справедливост“ (ПиС), едва ли ще ги подпише като закон.

Правителственият алианс, съставен от Гражданската коалиция на Туск и младшите партньори "Трети път" и "Левите", не разполага с необходимото мнозинство от три пети, за да отхвърли президентското вето.

В случай на противопоставяне алиансът може да се наложи да изчака до президентските избори догодина, надявайки се Дуда да бъде свален от либерален кандидат.

"Бих искала тази комисия да завърши работата си преди президентските избори", заяви пред репортери след гласуването Наталия Брониарчик от нестопанската организация "Abortion Dream Team".

"Имам много сериозен въпрос към всички кандидати за президент: какво ще направите със законопроекта, който ще излезе от тази комисия?", добави тя.

Според проучване на общественото мнение, проведено от Ipsos, 35 % от поляците подкрепят разрешаването на абортите до 12-ата седмица от бременността, докато 14 % са заявили, че ще запазят сегашните правила.

23% искат референдум за либерализиране на закона за абортите - решение, подкрепяно от "Третия път", но остро критикувано от активистите за правата на жените. /БГНЕС