Полша се утвърди като №1 в европейската атлетика и след първенството в Глазгоу

Марчин Левандовски донесе последното пето злато за Полша от първенството в Глазгоу в бягнаето на 1500 м., с което неговата родина оглави таблицата по медали.

Полша затвърди позициите си на европейска сила №1 в леката атлетика на закрито, след като оглави крайното класиране по медали и след шампионата в Глазгоу. Спортистите от "Дружина полска" спечелиха общо 7 медала (5 златни и 2 сребърни), което е по-слабо от Белград 2017 (12 медала, 7 златни), но все пак им позволи да триумфират в крайното класиране. Домакините от Великобритания могат да се похвалят с най-голям брой спечелени отличия - 12 (4 златни, 6 сребърни и 2 бронзови), и също могат да бъдат доволни от своето представяне. Топ 3 допълва Испания с общо 6 медала (3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов).

Най-доброто индивидуално представяне принадлежи на шотландката Лаура Мюир, която дублира титлите си от преди две години в бяганията на 1500 и 3000 метра, което се случва за първи път. Тя дори постави рекорд на шампионата при бягането на 3000 метра с време от 8:30.61 минути. Якоб Ингебригстен (Норвегия) пък бе близо да повтори постижението на Мюир, но остана втори в бягането на 1500 метра.

България в лицето на Радослава Мавродиева в тласкането на гюле също може да се похвали с титла от Глазгоу, след като вчера нашата представителка подобри личното си постижение (19.12 метра), за да грабне първото място. Тихомир Иванов пък бе близо до медал във високия скок, но остана на четвърто място (2.26 метра) В крайното класиране България дели 11-то място с Азербайджан, Кипър, Швейцария и Словакия, които също спечелиха по един златен медал. От другата страна са сили в атлетиката като Германия и Франция, които взеха по пет медала, но нямат нито един златен.

На Европейския шампионат по лека атлетика участваха 637 атлети от 49 страни. /БГНЕС