Полша ще достави на Украйна 200 БТР "Росомак"

Полша ще достави на Украйна 200 бронетранспортьора "Росомак", като 100 от тях ще бъдат доставени в близко бъдеще, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, който преди дни посети Варшава.

За доставката на 100 бронетранспортьора съобщиха полските власти по време на посещението на Зеленски, съобщи Радио „Свободна Европа“. Украинският президент заяви, че в бъдеще ще бъдат доставени още 100 такива машини.

Украинският президент също така припомни, че Полша е изпълнила обещанията си да достави на Киев танкове "Леопард", изтребители МиГ-29 и друго оборудване.

Украйна ще плати за доставката на бойни машини от Полша - вероятно това ще стане за сметка на средствата, предоставени на Киев от САЩ и ЕС.

Както отбелязва руската служба на Би Би Си, "Росомак" е лицензирана версия на финландската бойна бронирана машина „Патриа“. Върху едно общо шаси чрез замяна на бойните модули е възможно да се направят много машини от различни класове, по-специално БТР-и, БМП, самоходни минохвъргачки, инженерни и санитарни машини. Става въпрос за колесни бронирани превозни средства.

„Rzeczpospolita“ вече писа, че полският завод, в който се произвеждат тези машини, в момента е в състояние да произвежда 100 бройки годишно, но е в състояние да увеличи производствения капацитет и да удвои производството. /БГНЕС