Полша ще изразходва над 4% от БВП за отбрана през 2024 г.

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че страната членка на НАТО планира да похарчи повече от 4% от брутния си вътрешен продукт за отбрана през следващата година на фона на опасенията за сигурността във връзка с войната в съседна Украйна.


Той обяви сумата от 137 млрд. злоти (33 млрд. долара) при откриването на тазгодишното издание на най-голямото търговско изложение за военно оборудване в региона - MSPO в Киелце, Полша.

"Когато виждаме очертаващата се опасност отвъд източната ни граница... знаем отлично - историята и опитът са ни научили на това - че всяка цена си струва да бъде платена, за да се гарантира, че Полша е свободна, суверенна, независима и че поляците могат да живеят в безопасност", каза Дуда.

"През следващата година планираме да похарчим 137 милиарда злоти за отбрана. Това е повече от четири процента от нашия БВП", добави той, цитиран от полската информационна агенция PAP.

Това е увеличение спрямо тази година, и много повече от 2-та процента, договорени от съюзниците в НАТО.

Полша се прояви като твърд съюзник на Украйна още след нахлуването на Русия миналата година.

Напоследък Варшава бие тревога и за заплахите, които според нея представлява другата ѝ източна съседка - Беларус, като предупреждава за "провокации", особено с участието на базираната там наемническа група "Вагнер".

Варшава е подписала множество сделки за доставка на оръжие, включително със САЩ и Южна Корея, от които е поръчала танкове К2 "Black Panther" и гаубици К9.

Миналия месец САЩ одобриха продажбата на Полша на бойни хеликоптери "Apache" на стойност 12 млрд. долара, което е още един пример за стремежа на Варшава да увеличи военния си капацитет в светлината на войната на Русия в Украйна.

През юни Полша получи първата пратка модерни танкове "Ейбрамс", произведени в САЩ. Полша е поръчала общо 366 танка.

През април Полша също така обяви, че е подписала сделка за въздушна отбрана на стойност 1,9 млрд. паунда (2,4 млрд. долара) с британското подразделение на европейската компания MBDA, която ще предостави ракети и ракетни установки. /БГНЕС