Полша ще получи „Пейтриът” от Германия

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак заяви днес, че страната членка на ЕС ще приеме "Пейтриът" от Германия, след като по-рано призова Берлин да ги изпрати вместо това на Украйна.

"След разговор с германския министър на отбраната с разочарование приех решението да откажем подкрепа за Украйна", написа Блашчак в Twitter.

"Разполагането на "Пейтриът" в Западна Украйна щеше да повиши полската и украинската сигурност. Сега пристъпваме към работни договорености относно разполагането на пусковите установки в Полша".

Германия предложи да разположи в Полша модерната система "Пейтриът", произведена в САЩ, след като миналия месец смъртоносен взрив, за който се смята, че е от заблудена украинска ракета за противовъздушна отбрана, удари полско село.

Но полските власти помолиха Берлин вместо това да изпрати системата в Украйна, за да помогне на Киев да се защити от баражите от руски ракети, които удрят страната.

Тогава Германия отговори, че ще трябва да обсъди с НАТО всяко предложение за изпращане на системата "Пейтриът" в Украйна, тъй като тя е част от интегрираната отбрана на алианса.

По-късно ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Германия сама трябва да реши дали иска да достави на Украйна противоракетни системи "Пейтриът".

Съюзниците от НАТО вече предоставиха на Украйна оръжия на стойност милиарди долари, за да й помогнат да отвърне на руската инвазия, включително модерни системи за противовъздушна отбрана.

Германия предостави на Киев системата със среден обсег на действие Iris-T като част от усилията на западните държави да подсилят защитата на Украйна срещу руски удари.

Но Съединените щати и други съюзници от НАТО се въздържат от изпращането на системата с голям обсег на действие „Пейтриът” в Украйна.

Американската система е ключова част от въздушната отбрана на алианса за източния му фланг.

Вашингтон вече е разположил ракети "Пейтриът" в Полша, а Берлин - в Словакия./БГНЕС, АФП

Варшава / Полша