Полша ще проведе референдум за сделката с ЕС за мигрантите

Полша ще проведе национален референдум относно споразумението на Европейския съюз за приемане на бежанци, заяви председателят на управляващата партия "Право и справедливост" (ПИС), Ярослав Качински, предаде АФП.


Според предварителното споразумение, постигнато по-рано този месец, страните от ЕС, които откажат да приемат бежанци, ще трябва да плащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, управляван от Брюксел.

Полша, заедно с Унгария, гласува против предложението, като властите във Варшава осъдиха предложената финансова схема.

"Ние няма да се съгласим с решението, нито полската нация, и това трябва да бъде предмет на референдум... ние ще организираме такъв референдум", заяви Качински пред парламента.

"Полският народ трябва да се изкаже по този въпрос", добави той по време на дебата за споразумението с ЕС.

Полша посрещна над един милион украински бежанци, които избягаха от страната си след руската инвазия през февруари 2022 г., но властите отдавна се противопоставят на пристигането на мигранти от Гърция или Италия.

"Това не е пакт за миграция, а диктат, който цели да промени Европа в културно отношение", смята полският министър-председател Матеуш Моравецки.

"Това е Сеймът (полският парламент), а не Бундестагът (немският парламент), и ние имаме пълното право и задължение да гласуваме в полза на интересите на Полша", каза премиерът.

"Ние, поляците, знаем много добре какво е състрадание и солидарност. Никой няма да ни научи на солидарност, особено германците", добави той.

По-късно тази година в Полша ще се проведат парламентарни избори, като в момента управляващата партия "Право и справедливост" води в проучванията пред либералния опозиционен блок "Гражданска коалиция". /БГНЕС