Полша: Съюзът със САЩ е в основата на европейската сигурност

Съюзът със САЩ е "абсолютна основа" на европейската сигурност, заяви министър-председателят на Полша след противоречивата позиция на френския президент Еманюел Макрон за връзките на Европа със САЩ и Китай, предаде АФП.


Председателството на Съвета на ЕС през 2025 г. ще превърне партньорството с Вашингтон в свой основен приоритет, заяви Матеуш Моравецки, преди да отпътува за посещението си в САЩ.

"Съюзът със Съединените щати е абсолютна основа на нашата сигурност, която се крепи на два стълба: в икономическото сътрудничество и в областта на отбраната", допълни Моравецки, чиято визита в САЩ ще включва разговори с вицепрезидента Камала Харис.

"Някои западни лидери мечтаят за сътрудничество с всеки - както с Русия, така и с някои сили в Далечния изток", добави той, без да назове конкретни имена.

Коментарите на Моравецки обаче са продиктувани от полемиката, предизвикана от Макрон, който, току-що приключил посещението си в Китай, заяви, че Европа не трябва да бъде "последовател" нито на Вашингтон, нито на Пекин по отношение на Тайван, припомня БГНЕС.

Европа рискува да се забърка в "кризи, които не са наши" и трябва "да зависи по-малко от американците" по въпросите на отбраната, заяви френският лидер.

По думите на полския премиер, Варшава се надява да "укрепи" връзките с Вашингтон, като одобри и "удължи" договорите за отбранително въоръжение.

Срещите във Вашингтон ще засегнат сътрудничеството със САЩ в областта на ядрената енергетика, като Полша планира първата си атомна електроцентрала да бъде построена от американската фирма "Уестингхаус", съобщи Моравецки. /БГНЕС