Полша вкарва в затвора руснак за шпионаж

Полски прокурори съобщиха, че руски любител на исторически възстановки е бил вкаран в затвора за шпионаж на военни за Москва.


Членът на НАТО и твърд поддръжник на съседна Украйна се превърна в мишена на прокремълски шпионаж след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Мъжът, чиято самоличност не се разкрива, е бил задържан няколко седмици след началото на войната и миналата седмица е осъден на две години и половина затвор, съобщиха от прокуратурата в Гданск, Северна Полша.

Те заявиха, че мъжът е изградил контакти с полски войници чрез групи за исторически възстановки, "които е използвал за работа в полза на руското разузнаване".

"Получавал е и е събирал информация за въоръжените сили на Полша, включително за разполагането на отделни военни части", допълват прокурорите в изявлението си.

Руснакът е живял и развивал бизнес в Полша в продължение на много години.

В отделен случай полски и украински прокурори съобщиха миналата седмица, че са задържали в Полша мъж, заподозрян в планиране на атентат срещу президента на Украйна Володимир Зеленски.

Също така по-рано този месец полските власти арестуваха двама мъже, заподозрени в нападение срещу близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални във Вилнюс през март.

На 12 март Леонид Волков беше ударен многократно с чук пред дома си в литовската столица. /БГНЕС