Полша започва да обслужва изтребители F-16 от ВВС на САЩ

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки похвали военните връзки на страната си със САЩ, на фона на сделката за поддръжка на изтребители F-16 от ВВС на САЩ от полската военна индустрия.

"Заедно с ВВС на САЩ изградихме платформа за обслужване и ремонт на F-16, който е в основата и на нашите ВВС", заяви Моравецки по време на посещението си в авиокосмическия завод в северния централен полски град Бидгошч:

Той добави: "Нашите авиационни съоръжения ще бъдат едни от малкото в света, които ще обслужват F16."

Моравецки обяви, че заводът в Бидгошч "е подписал дългосрочен договор с американска компания за техническа поддръжка на самолети F-16, принадлежащи на американските ВВС".

"Укрепването на нашите военни заводи е усилие, което има за цел да подпомогне укрепването на нашата отбрана", добави Моравецки.

Самолетите F-16, използвани от различни държави, ще бъдат обслужвани в полския Бидгошч, предаде Полското национално радио.

"Това е голям успех за полската отбранителна промишленост", заяви Моравецки.

Полският завод за военна авиация ще работи с партньори от САЩ и Нидерландия за изпълнението на договора на стойност 365 млн. долара за модернизация и поддръжка на американските F-16. /БГНЕС