Полски фермери разсипаха зърно от украински камиони на границата

Протестиращи полски фермери разсипаха зърно от украински камиони на границата между страните. Полицията извършва проверка. Камионите са се върнали в Украйна.


Инцидентът е станал сутринта на 11 февруари в близост до граничния пункт Ягодин-Дорогуск, където протестират полските фермери, съобщава RMF24. Говорителката на полицията в Хелм Ева Чиж заяви, че три камиона, управлявани от украински граждани, са влезли в Полша, след като са преминали през митнически процедури. Протестиращите са им попречили да преминат и са отворили полуремаркетата.

Полицията отбеляза, че не е имало "насилствена конфронтация". Правоохранителните органи провеждат разследване. Установява се самоличността на лицата, участвали в инцидента.

Протестите на полските фермери продължават от есента на 2023 г. Те се противопоставят на вноса на украински селскостопански продукти в Полша. В петък, 9 февруари, в страната започна общонационален протест. Фермерите блокират пътища и подходи към контролно-пропускателните пунктове на границата с Украйна./БГНЕС