Полски Уотъргейт: Расте натискът правителството да разследва твърдения за шпионски софтуер

Правителството на Полша е изправено пред нарастващ натиск да разследва твърденията, че незаконно е използвало срещу своите опоненти Pegasus - известен като мощен шпионски софтуер, съобщава „Евронюз”.

Либералният вестник „Gazeta Wyborcza” публикува в понеделник доклад, в който се посочва, че Централното антикорупционно бюро на Полша е закупило софтуера още през 2017 г. и оттогава го използва.

Мощният зловреден софтуер позволява на потребителите му да проникват дистанционно в телефони без знанието на мишената, да получават достъп до съдържанието или дори да поемат контрола над устройството.

Разследване от 2021 г. установи, че Pegasus, създаден от израелската компания NSO Group, е бил използван от правителства по целия свят за шпиониране на активисти, журналисти и политици, включително във Франция, Испания и Унгария.

NSO Group настоява, че единственото предназначение на Pegasus е да подпомага правоприлагащите органи за борба с тероризма и организираната престъпност.

Полският "Уотъргейт

В Полша се появиха твърдения, че правителството е използвало Pegasus и за хакерски атаки срещу няколко опозиционни фигури.

Според „Gazeta Wyborcza”, зловредният софтуер е бил закупен за повече от 5 млн. евро със специални средства на Министерството на правосъдието, предназначени за жертви на престъпления.

Твърденията за хакерски атаки бяха наречени "полски Уотъргейт" - препратка към скандала от 1972-1974 г., довел до оставката на бившия президент на САЩ Ричард Никсън.

Миналия месец се появи информация, че телефонът на полския опозиционен сенатор Кшищоф Брейза, който по това време е ръководител на предизборната кампания на Гражданската коалиция, през 2019 г. е бил хакнат 33 пъти, уж чрез използване на Pegasus.

Съобщенията, взети незаконно от телефона на Брейза, са изтекли в държавните медии, което е довело до „клеветническа кампания”, според твърдението на опозицията, а управляващата партия "Право и справедливост" си осигури победа на изборите.

Хакнати бяха и телефоните на известния опозиционен адвокат Роман Гиертих и прокурор Ева Врзошек - и двамата опоненти на управляващата партия.

Правителството продължава да отрича участие

Въпреки тези съобщения в медиите, полското правителство омаловажава ситуацията.

Заместник-министърът на правосъдието Михал Вош отговори в Twitter със снимка на игрова конзола от 90-те години на миналия век с името „Pegasus” и нарече обвиненията "претоплена манджа".

Миналата седмица Вош заяви пред полски медии, че "не знае за такава система".

Но за опозицията тези твърдения са пряка атака срещу демокрацията.

Богдан Клих - високопоставен евродепутат от опозиционната партия "Гражданска платформа", написа в Туитър, че "полският Уотъргейт разширява обхвата си".

Pegasus не само е използван незаконно, но и е купен незаконно", пише Клих, визирайки държавните средства, използвани за закупуването на шпионския софтуер.

Изследователите на шпионския софтуер Pegasus заявиха, че това може да е само "върхът на айсберга" по отношение на обхвата на наблюдението в страната.

Правителството непрекъснато отхвърля обвиненията дори за това, че е закупило Pegasus, и отказва да започне разследване на твърденията за хакерски атаки. /БГНЕС

Варшава / Полша