Полският парламент ще заседава извънредно за мигрантската криза

Председателят на долната камара на полския парламент (Сейм) Елжбета Витек свика извънредно заседание на парламента заради увеличаващата се криза на границата с Беларус. Заседанието ще се проведе тази сутрин. Съобщението за извънредното заседание бе направено чрез видеопослание на Витек.

По думите на Витек "беларуските власти са отговорни за случващото се на границата", които "използвайки заплахи и изнудване, умишлено изпращат мигранти до полската граница, за да предизвикат криза в Полша и ЕС".

"Александър Лукашенко трябва да се съобразява с последствията от действията си. Атака на полската граница е атака срещу член на ЕС и НАТО", добави тя.

По-рано представител на полската гранична охрана съобщи, че беларуските сили за сигурност са изпратили няколко хиляди мигранти не до граничния пункт с Полша, а към зелената граница.

Преди това говорителят на полските служби за сигурност Станислав Жарин написа в Twitter, че Беларус подготвя голям трансфер на нелегални мигранти в Полша. Постът му бе придружен от видео, направено от беларуската страна на границата, което показва как група от няколкостотин души с багаж вървят по пътя Сред тях има жени и деца.

В понеделник полско-беларуската граница бе атакувана от мигранти, които се опитаха да преодолеят бодливата тел, а полските граничари им отвърнаха със сълзотворен газ. В отговор на атаката полското военно министерство изпрати над 12 хиляди войници по границата.

В отговор на нападките Полша затвори един от гранично-пропускателните пунктове с Беларус. Причината са хилядите мигранти, които се трупат на беларуска територия, за да влязат в Европейския съюз. /БГНЕС

Варшава / Полша