Полският премиер обвини Минск и Москва в хакерски атаки

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини руските и беларуските тайни служби, че са извършили хакерски атаки срещу системи на държавни институции, като са публикували модифицирани електронни съобщения, за които се твърди, че показват връзки между правителството и съдебната система.

Моравецки нарече публикуването на имейлите "провокация", целяща да създаде разногласия в Полша относно подкрепата на Варшава за Украйна във войната с Русия.

В имейлите от 2019 г., които изтекоха в обществеността, неговият главен съветник Михал Дворчик информира Моравецки, че е обсъдил някои съдебни дела с "президента" Юлия П. и че те са спрени.

Слуховете гласят, че "президентът" всъщност е Юлия Прилебска, председател на Конституционния съд на Полша. Тя заяви, че "никога не е обсъждала решенията на Конституционния съд с никого, освен с други съдии".

Полската преса пише за предполагаемата кореспонденция между Моравецки и Дворчик от няколко месеца. Полското правителство отрича автентичността на кореспонденцията, въпреки че някои от споменатите в нея заявяват, че е автентична./БГНЕС

Варшава / Полша