Полският премиер призова депутатите за съдебни реформи

Министър-председателят на Полша на Матеуш Моравецки призова депутатите от целия политически спектър да приемат бързо изменения в законите за съдебната власт, за да се отблокират средствата от Европейския съюз, предаде Ройтерс. Правителството на Полша е въвлечено в дългогодишен спор с Брюксел относно проведените преди няколко години съдебни реформи, които според ЕС подкопават независимостта на съдилищата.

Матеуш Моравецки, премиер на Полша

Но публичните финанси на Полша са подложени на огромно напрежение заради войната в Украйна, което прави достъпа до безвъзмездните средства в размер на 23,9 млрд. евро и евтините заеми в размер на 11,5 млрд. евро от решаващо значение за най-голямата развиваща се икономика в Европа.

Предложените изменения може да срещнат съпротивата на ултраконсервативната партия "Единна Полша", която е младши партньор в правителството, което застрашава сплотеността на управляващата коалиция преди изборите през 2023 г. и може да я постави в ситуация, в която тя се нуждае от подкрепата на опозицията за законодателството.

"Днес няма време да продължаваме да се дърпаме и затова се обърнах към опозиционните партии с призив да сложим край на този процес възможно най-скоро", заяви на пресконференция министър-председателят Матеуш Моравецки.

Депутатът от "Солидарна Полша" Марчин Варчол заяви, че партията трябва да се запознае с проектоизмененията, преди да вземе решение.

Борис Будка от либералната партия "Гражданска платформа" заяви, че депутатите от опозицията ще работят по законопроекта, но той не може да бъде ускорен.

Според него първото четене на законопроекта може да се състои днес, а евентуално той може да бъде гласуван през следващата седмица.

Последният елемент от спора с Брюксел се отнасяше до т.нар. дисциплинарна камара за съдиите. Върховният съд на ЕС поиска тя да бъде разпусната и наложи на Полша глоби в размер на 1 млн. евро на ден за това, че не го е направила.

Правителството замени камарата с друг орган, но според критиците това не е решило основния проблем с политизирането на съдебната система. /БГНЕС

Варшава / Полша