Полските фермери отново блокираха пътищата

Полските фермери блокираха пътища и организираха протести на граничните контролно-пропускателни пунктове с Украйна. Демонстрацията е част от нова вълна от протести срещу вноса на земеделски продукти от съседната страна.

Варшава беше сред най-верните поддръжници на Киев по време на близо двегодишната инвазия на Русия, но икономическите търкания влошиха връзките между съюзниците, предаде АФП.

Земеделските производители в Полша твърдят, че отварянето на пазара на ЕС за украински селскостопански продукти е довело до намаляване на цените и до нелоялна конкуренция.

Фермерите започнаха протести на граничните пунктове и блокираха магистрали, като затрудниха трафика с колони от бавно движещи се трактори, които се насочиха към големите градове.

"Нямаме друг избор", заяви пред АФП Марчин Вилгос, организатор на протеста в Дорохуск на границата с Украйна.

"Пренасищането с продукти от Украйна, произведени не в съответствие със стандартите и процедурите на ЕС, е огромно бреме за нас", каза Вилгос.

Акцията е организирана в поне 250 населени места от основния полски земеделски профсъюз, който заяви, че тя ще продължи до 10 март.

Запитан за протестите, полският министър на земеделието Чеслав Шекерски заяви, че фермерите имат "легитимни очаквания и искания" за ограничаване на прекомерния внос от Украйна.

Полша забрани вноса на украинско зърно при предишното националистическо правителство на „Право и справедливост“ и го запази, въпреки че на изборите през октомври на власт дойде нова либерална коалиция.

Шекерски заяви, че Полша води двустранни разговори с Украйна за решаване на въпроса, но не изключи нови забрани, отнасящи се до други групи продукти.

"Това може да се наложи за захарта, ако притокът е твърде голям. Може да се наложи и за птичето месо", каза министърът и добави, че правителството възнамерява да повдигне въпроса в разговорите с Киев./БГНЕС