Полското правителство планира референдум за отхвърляне на хиляди нелегални имигранти

Управляващата партия в Полша иска да попита избирателите на референдум дали подкрепят приемането на "хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка" като част от плана на Европейския съюз за преместване. Това заяви министър-председателят в момент, когато неговата консервативна партия се опитва да предотврати предизвикателствата на политическата опозиция.


Премиерът Матеуш Моравецки обяви въпроса за референдума в нов видеоклип, публикуван в социалните мрежи. В него се посочва, че неговата партия "Право и справедливост" се стреми да използва миграцията в кампанията си за парламентарни избори - тактика, която ѝ помогна да вземе властта през 2015 г., съобщи Евронюз.

Правителството вече заяви, че иска да проведе референдума заедно с есенните парламентарни избори, които са насрочени за 15 октомври.

Според Моравецки въпросът ще бъде: "Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка в рамките на механизма за принудително преместване, наложен от европейската бюрокрация?"

Ерозия на демокрацията

През юни министрите на вътрешните работи на Европейския съюз одобриха план за разпределяне на отговорността за мигрантите, които влизат в Европа без разрешение, което е в основата на една от най-продължителните политически кризи в блока.

Министрите одобриха споразумение, в което се балансира задължението на страните, в които пристигат най-много мигранти, да ги обработват и настаняват, с изискването другите членки да предоставят подкрепа - финансова или чрез приемане на бежанци.

Системата за предоставяне на убежище в Европа се срина преди осем години, след като над един милион души, повечето от които бягащи от конфликта в Сирия, влязоха и препълниха капацитета за приемане на бежанци в Гърция и Италия, като по този начин предизвикаха една от най-големите политически кризи в ЕС.

Оттогава 27-те държави от ЕС спорят кои държави трябва да поемат отговорността за хората, пристигащи без разрешение, и дали другите членове трябва да бъдат задължени да им помагат да се справят.

"Право и справедливост" отдавна е в конфликт с 27-те страни-членки на Европейския съюз заради схващането на блока, че промените в съдебната система и медиите, извършени от правителството във Варшава, са равносилни на ерозия на демокрацията.

Брюксел предприема правни действия във връзка с новия закон за създаване на специална комисия, която да разследва "руското влияние" в Полша. Планът беше остро критикуван като зле прикрит опит за делегитимиране на опозиционни политици, по-специално на Доналд Туск, и за ефективна пречка те да получат власт. /БГНЕС