Помощник-държавният секретар на САЩ по енергетиката на визита в София

Помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Паят ще посети България, предаде БГНЕС.

Джефри Паят и Филип Рийкър

София ще бъде част от обиколката на Пайът, който доскоро беше посланик на САЩ в Атина. Тя включва още визити в Истанбул и Букурещ и ще продължи от днес до 14 октомври, уточняват от Държавния департамент.

Паят ще се срещне с правителствени представители и с лидерите в енергийния сектор за да развие двустранните и търговските отношения в областта на енергетиката.

„В София той ще се срещне с правителствени служители и групи от частния сектор, за да засили бизнес връзките и координацията на енергийната сигурност“, посочват от Държавния департамент.

Помощник-държавният секретар ще обсъди съвместните усилия за насърчаване на европейската енергийна сигурност, намаляване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива и по-нататъшния преход към чиста енергия.

В Истанбул той ще направи изказване на Регионалната конференция на Атлантическия съвет за перспективите за чиста енергия, като ще подчертае трансатлантическото сътрудничество по енергийните въпроси“, заявяват от Държавния департамент.

В Букурещ срещите на Паят ще насърчат сътрудничеството в областта на гражданската ядрена енергетика и ще отбележат 25 години от стратегическото партньорство с Румъния. /БГНЕС