Помпео: САЩ са до Черна гора, като приятел и партньор

САЩ ще продължат активно да подкрепят Черна гора в присъединителния процес за членство в ЕС. Това заяви държавният секретар Майк Помпео.

В рамките на официалното си посещение в черногорската столица Подгорица той проведе съвместна пресконференция с премиера Душко Маркович.

В речта си Маркович изрази благодарност за подкрепата на САЩ оказана на Черна гора, като заяви, че страната му ще продължи да работи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на печата.

Помпео окачестви визитата си като „историческа“. Той уточни, че посещението му е първото за най-високопоставен американски официален представител, посетил Черна гора след обявяването на независимостта й през 2006 г.

„САЩ ще продължат активно да подкрепят Черна гора в присъединителния процес за членство в ЕС. Съединените щати са до Черна гора, като приятел и като партньор“, каза държавният секретар.

Помпео посочи, че Черна гора е лидер в региона в борбата с корупцията и свободата на печата, като поздрави Подгорица за присъединението й към НАТО през 2017 г.

Напомняйки, че в Черна гора има повече от 50 американски компании, Помпео добави, че имат за цел да увеличат този брой.

Американският държавен секретар беше приет и от президента на страната Мило Джуканович. /БГНЕС и ТРТ