Помпео смята Русия за враг

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео допуска, че Русия е сред враговете на САЩ, съответното становище той представи в интервю за американския журналист Марк Левин, чийто текст бе разпространен от Държавния департамент на САЩ.

Журналистът се заинтересува от мнението на Помпео относно това, че някои представители на Републиканската партия не смятат Русия за враг, въпреки приписваните опити на Москва за намеса в американския избирателен процес. „Марк, на мен постоянно ми задават въпроса кой е нашият враг и отговорът е, че мнозина искат да подкопаят нашия начин на живот, нашите републикански и базови демократични принципи. Русия определено влиза в този списък", изтъкна шефът на американската дипломация.

Помпео окачестви като "абсолютно реално" твърдението на журналиста, че Русия насочва „големи ядрени ракети срещу САЩ". Той също обърна внимание на публикациите в американските медии за водената от Русия „активност в киберпространството". „Ние твърде дълго вече време наблюдаваме как те използват асиметрични средства, за да заемат позиция, от която биха могли да нанесат щети на Съединените щати”, обобщи Помпео. /БГНЕС, ТАСС