Поничките са „бомба“ за стомаха

Диетологът Елена Соломатина в интервю за „Вечерней Москвой“ не препоръчва да се консумират сладкиши, в които се съчетават захар и трансмазнини.

Според нея трансмазнините се използват в производството на сладкарски изделия под наименованието "сладкарска мазнина" или като маргарин. Диетологът отбеляза също, че поничките не са никак полезни.

Пържат се в горещо олио, най-често в трансмазнини. Към пълнежа се добавят химикали, имитиращи вкуса, както и багрила с неорганичен произход. Затова Соломатина посъветва да не купуваме сладкиши с ярък цвят и силен мирис.

"Такива продукти са скъпи, тъй като трансмазнините и химическите аромати, заедно с багрилата, струват доста. Сладкишите от този род са бомба за стомаха", предупреди лекарката.

Тя също алармира да не се купува и внася мармалад или сладко, който има ярък цвят и е прекалено гъст. Според лекаря в такива сладка се използват химически сгъстители. Истинският мармалад или желе, както обясни Соломатина, е направен от агар-агар.

Газираните напитки също са вредни, според специалистката.

"По същество това е течност с много захар и химически добавки, която е била подложена на аериране. Въглеродният диоксид дразни лигавицата, той ускорява абсорбцията на тази смес", каза тя.

Соломатина отбеляза, че фосфорната киселина, съдържаща се в содата, гони калция от тялото. В допълнение, някои напитки съдържат кофеин, а цялата сода има ниска киселинност. /БГНЕС