Поп звездата Дуа Липа се включи в битката Косово-Сърбия

Британската поп звезда Дуа Липа предизвика огромна реакция онлайн с туит, често асоцииран с привърженици на крайния албански национализъм, съобщи Би Би Си.

Липа публикува карта, която включва Албания, Косово и части от съседните балкански страни, обитавани главно от етнически албанци - и определение на думата автохтонен.

Туитът предизвика силна реакция от страна на привърженици и критици.

Родителите на Липа са от Косово. Тя се ражда, след като те се преместили във Великобритания.

Би Би Си се обърна към нейния екип за коментар.

Липа беше обвинена в предпочитания към албанския експанзионизъм след публикуването на картата, която представлява част от националистически мечти на хардлайнерите за създаване на Велика Албания, която да включва всички етнически албанци.

В центъра на спора е статутът на Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г., близо десетилетие след като бомбената кампания на НАТО сложи край на управлението на сръбския управник Слободан Милошевич там.

Косово е признато от правителствата повечето европейски страни и на САЩ, но не и от Сърбия и основните й съюзници, включително Русия.

Липа публикува картата, след като в интернет се появи петиция, призоваваща Apple Maps да покаже Косово като независима нация.

Към вторник сутринта петицията има над 120 000 подписа .

Рита Ора - друга британска поп звезда, която е родена в столицата на Косово Прищина през 1990 г., също туитна в подкрепа на появата на страната в Apple Maps, и в подкрепа на Дуа Липа.

В своя туит Липа включи определение на думата автохтонен - което означава коренно за дадено място.

Албанските националисти твърдят, че техният народ се е заселил в региона много преди сърбите и използват това, за да претендират за близки земи. Сърбите казват, че Косово е част от неговата територия - и националистите често изразяват мнението си с лозунги "Косово е Сърбия".

Някои онлайн потребители обвиниха Липа, че е „фашистка“, и започнаха да използват хаштага #CancelDuaLipa./БГНЕС