Поптодорова: Изгонването на руските дипломати е здравословно, премахва руската тежест

Изгонването на 70 руски дипломати от България е здравословно и трябва да намери своето продължение в цивилното, недипломатическо поле. Това е част от еманципацията на България, за която съм пледирала от края на миналия век. България трябва да се освободи от една необяснима и неразумна зависимост от руско присъствие и руска тежест в българския вътрешен живот.

Това заяви в интервю за БГНЕС дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, два пъти посланик на България в САЩ.

Тя определи като ендемичен проблем факта, че Русия винаги е надхвърляла разумната бройка на свои представители в посолствата. Това Москва прави с цел да се осигури много силно представителство на своите разузнавателни служби по света.

„Поради една наивност на западните страни, а в нашия случай подчиненост, ние сме приемали този абсолютен дисбаланс в представителството на съответните мисии“, посочи Поптодорова.

„В годините, когато бях посланик в САЩ настоятелно съм молила да се огледа внимателно съотношението на дипломатическо представителство на България във Вашингтон спрямо Русия. В нашия случай, поради размерите на държавата, това беше едно към три в полза на Москва. При положение, че България вече беше стратегически съюзник на САЩ и член на НАТО. Това никога не сработи. Никое правителство не посмя да пипне това напълно компрометирано съотношение“, добави тя.

Посланик Поптодорова е доволна, че това правителство, макар и в оставка, се опитва да въведе един здравословен баланс в дипломатическото представителство.

„Трябва да има реципрочност и тя се изразява най-напред с броя представители в съответните държави. Няма нищо по-естествено от това излишният брой личен състав да бъде любезно поканен да се прибере у дома“, коментира дипломатът от кариерата.

Във връзка с възможния руски отговор, тя не изключи да останем само с нашия посланик в Москва: „Това ще е любопитен експеримент в дипломатическата практика. От Русия може да се очаква всичко, включително и това“.

Иначе страната ни не трябва да се плаши, че Кремъл може да ни навреди по някакъв начин.

„България има гаранцията на своите членства в НАТО и ЕС. Това е щит, който неизкушеният в тематиката българин дори не може да си представи. Няма по-силна гаранция за суверенността на България, усещането за самостоятелност и българщина в рамките на нейните съюзи“, подчерта пред БГНЕС посланик Елена Поптодорова. /БГНЕС