Пореден шпионски скандал, МВнР обяви руски дипломат за персона нон грата

Министерството на външните работи обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут.

Новината за поредния шпионски скандал идва, след като от прокуратурата информираха, че в четвъртък главният прокурор е информирал вътрешният министър за събраните по случая доказателства.

От МВнР съобщиха, че нота е връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който е бил извикан в сградата на МВнР.

Дипломатическата позиция на уличеното в шпионаж лице не се уточнява.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е получила писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна. Въпросното деяние представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.

От прокуратурата уточниха, че гражданинът на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Няколко часа по-късно чрез официалната страница на руското посолство във фейсбук от мисията заявиха: „Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страни във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион”.

От позицията става ясно, че лицето е "военен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България".

"Руската страна си запазва право за ответни мерки", категорични са от руското посолство.

Посолството на САЩ също взе отношение по темата като изрази позиция по скандал също чрез Фейсбук страницата си.

Там от мисията заявиха: "Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж. През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина", казват от американското посолство и добавят: "България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет". /БГНЕС