"Портрет на приятел" – еклектична изложба за познати и анонимни лица

„Портрет на приятел“ е петата по ред изложба в рамките на проекта на Софийската градска художествена галерия „Другото око“, стартирал за първи път през 2010 година. Основният смисъл е външни куратори да бъдат поканени във фондовете на галерията, да изберат посока и идея за експозиция. Куратор на настоящата изложба е Иглика Трифонова, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата “Портрет на приятел” е като стена на стар градски дом.

Изборът на портрети е продължил 4-5 месеца. Трифонова коментира, че след като е допусната първоначално е била доста стъписана от богатата и разнолика колекция на галерията, много било трудно кой портрет точно да предложи на публиката. Определящо е бил един портрет на Андрей Даниел, който се е превърнал е в име на изложбата.

Хронологически творбите са от периода XIX в. - първо десетилетие на XXI в. Представени са произведения както на знакови за българското изкуство имена като Боян Радев, Златю Бояджиев, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Генко Генков, Иван Ненов, Лика Янко, Иван Лазаров, Светлин Русев, Павел Койчев, Атанас Пацев, Васка Емануилова.

„Сред познатите има и портрети на анонимни лица, които са също толкова въздействащи, колкото и известните. Независимо в каква стилистика са работени, в полу на шега си говорехме с екипа, че централната стена в колекцията прилича на стар градски дом, в който хората пазят портретите на близките от много поколения. Някои снимки са правени на плаки с много сребро, друго са селфита от внуците. Искахме да се получи нещо интимно“, разказа Трифонова.

В тази еклектична изложба всеки може да намери работи, които му харесват или пък не са по вкуса. „Иска ми се хората да се замислят за това що е портрет, що е поглед, какво е присъствие, близост. Това беше плахата ни цел, дано да сме успели“, надява се кураторката.

Разноликата изложба на Иглика Трифонова ще бъде по стените на Софийската градска художествена галерия до 2 юни. /БГНЕС