Португалия избира парламент предсрочно

Португалските избирателите гласуват днес в предсрочни парламентарни избори. Ето и основните партии в страната :

Социалистическа партия

Лявоцентристката формация оглавява правителство на малцинството от 2015 г. с подкрепата на двама по-малки твърдолинейни леви формации - Комунистическата партия и Левия блок. Това е партията, който най-дълго е управлявала Португалия след 1974 г., когато беше свалена диктатура и бе изградена демокрацията.

Социалдемократическа партия

Основана през 1974 г. само две седмици след военния преврат, който свали продължилата с десетилетия диктатура на Салазар, тази дясноцентристката сила е основният съперник на социалистите. Тя има 79 места в предишния парламент. Доверието към партията се покачи в социологическите проучвания, след като през ноември за неин лидер бе преизбран Руи Рио, бившия кмет на втория град Порто. Смята се, че така се слага край на дългия период от вътрешни сътресения

Левият блок

Създаден през 1999 г. от сливането на няколко малки крайнолеви партии, Левият блок е близо до испанската партия Подемос и гръцката Сириза. Той има 19 места в досегашния парламент, но рискува да бъде наказан на изборите, защото скъсва със социалистите и допринесе за провеждането на предсрочни избори. Оглавявана от 2012 г. от бившата актриса Катарина Мартинс, тази формация е близка до комунистите, които подкрепяха социалистите в икономическата политика, но е твърдо против членството на Португалия в ЕС.

„Стига“ (Chega)

Основаната през 2019 г. партия спечели тогава едно място в парламента, което е първият мандат за една крайнодясна партия след края на диктатурата. Водени от твърдолинейния бивш спортен коментатор Андре Вентура, проучванията показват, че тя може да стане третата по големина партия в парламента.

„Либерална инициатива“

Либертарианската партия има едно място в досегашния парламент, но проучванията показват, че може да спечели още няколко, което я прави потенциален претендент за едно коалиционно управление. Тя призовава за фиксирана ставка на данъка върху доходите, намаляване на броя на държавните служители и се противопоставя на пандемичните ограничения върху социалния живот.

Комунистическа партия

За разлика от повечето си европейски колеги, комунистическата партия на Португалия никога не е избягвала марксистката ортодоксалност и отхвърля ЕС като капиталистически блок. Тя бе основната опозиционна сила срещу старата дясна диктатура, неин лидер от 2004 г. е Джеронимо де Соуза, 74 г., бивш машиностроител, който беше отстранен през по-голямата част от предизборната кампания, след като извърши спешна сърдечна операция. Партията участва със Зелените в създаването на екологичната партия през 1982 г. Заедно те имаха 12 места в предишния законодателен орган.

Партия на демократичния и социален център

Консервативният CDS-PP е традиционният съюзник на дясноцентристката Социалдемократическа партия. Двете партии сформираха коалиционно управление между 2011 и 2015. Партията има пет места, но е изпълнена с вътрешни разделения и рискува да загуби гласове. /АФП