Португалия удържа Гана в мача на турнира в Катар

Португалия надви Гана с 3:2 в откриващия си двубой от група Н на Мондиала в Катар. „Мореплавателите“ започнаха успешно кампанията си в страната от Арабския полуостров, но бяха подложени на истински тест от африканците, особено след почивката.

Първата част закономерно започна с домакински натиск, но възпитаниците на Фернандо Сантош рядко застрашаваха сериозно вратата на Лорънс Ати-Зиги. От другата страна, „черните звезди“ се стараеха да стоят компактно, но на свой ред не бяха активни в набезите си към португалския страж Диого Коща, който почти нямаше работа през откриващите 45 минути.

Роналдо отбелязва от дузпа и се превръща в първия играч с поне един гол на пет поредни световни първенства.

След паузата обаче на терена се разрази истинско шоу за зрителите. Ганайците заиграха много по-активно и бяха по-добри от съперника в първите 15-20 минути на полувремето, но тогава изостанаха в резултата. Кристиано Роналдо спечели дузпа, която впоследствие реализира по категоричен начин. 37-годишният нападател влезе в историята като първия футболист, който бележи на пет поредни световни първенства – това бе негов гол номер 8 на Мондиали, всичките от които в груповата фаза.

Португалците обаче се успокоиха и бяха наказани в 73-та минута, когато Данило Перейра не успя да изчисти топката и позволи на Андре Аю да се разпише от близка дистанция. Седем минути по-късно обаче европейските шампиони от 2016 вече водеха с 3:1 след бързи попадения на Жоао Феликс и влезлия от пейката Рафаел Леао, като в ролята на асистент и за двата гола бе Бруно Фернандеш.

Иняки Уилямс (д) пропуска да изравни резултата в заключителните секунди.

Гана обаче не бе казал последната си дума, след като намали резултата чрез резервата Осман Букари. Нещо повече – воденият от Ото Адо тим се размина на косъм с изравнително попадение, когато Коща бе на път да направи чудовищна грешка. Вратарят подхвърли топката и Иняки Уилямс бе на път да я отнеме и вкара, но се подхлъзна и това спаси Португалия в заключителните секунди. Действията на Коща хвърлиха в шок цялата скамейка на „мореплавателите“, но в крайна сметка отборът оцеля и потегли с ценни три точки в Катар.

В следващия си мач тимът на Сантош ще играе с Уругвай, който по-рано направи нулево равенство с Южна Корея. Воденият от Хюн Мин Сон тим пък е съперник на ганайците, а двете срещи ще се изиграят в понеделник. /БГНЕС