Португалия въведе карантина за неваксинирани британци

С нарастването на процента на заразени във Великобритания, Португалия стана последната държава, която наложи карантина на неваксинирани британски посетители.

Правителството в Лисабон премести Великобритания в същата високорискова категория, в която попадат Южна Африка, Бразилия, Индия и Непал.

Всички пътуващи от Обединеното кралство до континентална Португалия трябва да се поставят под карантина „у дома или на място, посочено от здравните власти“ в продължение на 14 дни - освен ако нямат доказателство, че са били напълно ваксинирани поне две седмици по-рано.

Португалия беше единствената основна европейска туристическа страна в оригиналния британски „зелен списък“ на държави без карантина от 17 май. На 3 юни тя беше преместена от транспортния министър на острова Грант Шапс отново в по-високорисковия „жълт списък”. Шапс заяви, че това се налага заради опасенията от разпространение в Португалия на непалска разновидност на индийския вариант.

Повечето британски летовници напуснаха Португалия в рамките на четиридневния гратисен период, а след попадането на страната в „жълтия списък” британските туристи намаляха.

Новите разпоредби, издадени от Лисабон влизат в сила от днес и ще са в сила до 11 юли.

Португалското правителство заяви, че решението „може да бъде преразгледано по всяко време, в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация“.

Задължителната карантина няма да важи в Мадейра, която е върната в „зеления списък” на Обединеното кралство./БГНЕС, „Индипендънт”