Португалия вкара пет на Босна за едно полувреме, Австрия се класира на Евро 2024

Португалия помете Босна и Херцеговина с 5:0 като гост в среща от осмия кръг на квалификациите за Евро 2024. Селекцията на Роберто Мартинес отбеляза и петте си попадения през първото полувреме, като два от тях бяха дело на голямата звезда Кристиано Роналдо. За Португалия това бе осма поредна победа, докато поражението сложи край на шансовете на Босна да се класира за първенството в Германия следващото лято. Воденият от Роберто Мартинес отбор има внушителните 32 гола в 8 квалификационни мача до момента.

Португалия откри резултата в Сараево с гол от дузпа на Кристиано Роналдо в петата минута. 15 по-късно футболистът на Ал Насър се разписа още веднъж с елегантен прехвърлящ удар. В 25-ата минута Бруно Фернандеш бе изведен сам срещу вратаря от Инасио и с прецизен удар преодоля Шехич за 3:0.

В 32-ата халфът на Ман Юнайтед комбинира с Жоао Кансело и защитникът вкара четвърти гол във вратата на Босна и Херцеговина. Португалия продължи да мачка съперника си преди почивката и в 41-ата минута Жоао Феликс направи 5:0 в полза на гостите след асистенция на Отавио. През второто полувреме португалският отбор сякаш се смили над съперника. Възпитаниците на Роберто Мартинес играха на минимума от възможностите си и ново попадение в двубоя не падна.

Междувременно Австрия е осмият отбор, осигурил си класиране за Евро 2024. Това се случи след победа с 1:0 при гостуването си на Азербайджан в Баку.

Голът, изпратил страната на Европейското, бе дело на Марсел Забитцер, реализирал дузпа три минути след началото на второто полувреме. Тимът му има 16 точки кръг преди края и към момента е втори в подреждането след Белгия (също с 16, но и мач по-малко). Това ще бъде трето поредно участие за австрийците на континенталното първенство. Най-доброто им представяне бе на Евро 2020, когато за първи път в историята си те прескочиха групите, но в осминафиналите отстъпиха с 1:2 след продължения на бъдещия шампион Италия.

Нидерландия спечели гостуването си на Гърция и направи важна крачка в мисията си да се класира за първенството догодина. "Лалетата" получиха две дузпи при успеха с 1:0 в група "В", като първата бе пропусната от Ваут Вегхорст преди почивката, но при втората, дадена в добавеното време на мача, Върджил ван Дайк не сбърка. Капитанът на гостите реализира със силен удар, а с тези три точки той и сънародниците му вече са втори с общо 12, колкото имат и гърците. Лидер е Франция с 18. Вторият наказателен удар бе отсъден след консултация с ВАР, която изнерви още повече феновете по трибуните.

След попадението на Ван Дайк те обстрелваха празнуващите нидерландци с бутилки и други предмети, а за да бъде всичко още по-нервно, гостите получиха и трета дузпа, почти веднага след втората. ВАР обаче отново се намеси, за да я отмени. Воденият от Роналд Куман тим не бе особено убедителен, но в крайна сметка си тръгна с трите точки. Колегата му от гръцка страна Густаво Пойет пък бе изгонен от съдията след яростна реакция при третата и след това отменена дузпа.

Резултати:

Група В:

Гибралтар – Република Ирландия 0:4

Гърция – Нидерландия 0:1

Група F:

Азербайджан – Австрия 0:1

Белгия - Швеция 1:1 (прекъснат)

Група J:

Босна и Херцеговина – Португалия 0:5

Исландия – Лихтенщайн 4:0

Люксембург – Словакия 0:1. /БГНЕС