Поругаха Корана в центъра на Хага

Нидерландски крайно десен активист стъпка и разкъса копие на Корана по време на демонстрация пред турското посолство в Хага в петък, което разгневи десетки контрапротестиращи, предаде АФП.


Нидерландското правителство осъди провеждането на демонстрацията още преди събитието, но заяви, че няма законови правомощия да я предотврати.

Едвин Вагенсвелд, който оглавява нидерландския клон на крайнодясната група Пегида, повреди копие на Корана, свидетелстват кореспонденти на АФП. Той е бил придружаван от още двама души.

Полицията беше отцепила достъпа до улицата, на която се намира турското посолство, а на мястото имаше и около петдесет контрапротестиращи.

Някои от тях започнаха да хвърлят камъни по Вагенсвелд, когато той разкъса страниците от Корана - свещената книга на исляма.

Около 20 полицаи, снабдени с щитове и палки, се намесиха, когато част от тълпата се опита да го преследва, когато той си тръгваше.

В петък сутринта Дилан Йешилгоз, министър на правосъдието на Нидерландия от турски произход, определи плана за унищожаване на свещената книга като "доста примитивен и жалък".

Но законите на страната разрешават подобна демонстрация, добави тя.

Въпреки това Вагенсвелд е изправен пред съда за коментарите си, направени по време на подобна демонстрация през януари, когато разкъса копие на Корана пред парламента, сравнявайки книгата с "Mein Kampf" на Адолф Хитлер.

Подобно твърдение беше изписано на тениска, която той носеше по време на демонстрацията в петък./БГНЕС