Посещението на Педро Санчес в Пекин сближава Испания с Китай

Испанският министър-председател Педро Санчес заяви днес, че официалното му посещение в Китай му е позволило да задълбочи двустранните връзки и да насърчи Китай да подкрепи Украйна срещу "незаконната агресия" на Русия.

По време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин Санчес заяви, че споделя подкрепата на Испания за мирния план на Украйна - а не на Китай - и насърчи китайския лидер да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи Анадолската агенция.

"Има хора, които предполагат, че XXI век ще бъде фрагментиран, разделен и белязан от конфликти. Ние не смятаме, че това ще бъде от полза за някого", заяви Санчес. "Така че вместо протекционизъм Испания винаги ще защитава отварянето към партньори."

"Бъдещето може да бъде бъдеще на международен просперитет и сътрудничество и мисля, че това посещение в Китай ни помага да го изградим", продължи той.

Когато репортерите го помолиха да сподели позицията на Си по отношение на Украйна, Санчес отказа да предложи каквито и да било подробности.

Днес испанският премиер проведе и отделни срещи с китайския министър-председател Ли Цян и с висшия законодател Джао Лейджи.

В резултат на това Испания и Китай решиха да възобновят диалога на високо равнище, започнал през 2018 г., да разширят испанското посолство в Пекин и да възобновят работата на комисията за промишлено сътрудничество.

"Испания желае балансирани и уважителни отношения, основани на реципрочност, които ще бъдат от полза и за двете страни", заяви Санчес.

Във връзка с коригирането на огромния търговски дисбаланс между Китай и Испания той обяви, че Пекин е одобрил вноса на бадеми и хурма от Испания.

Според Санчес, това означава, че до 2025 г. 40 % от производството на бадеми в Испания ще се изнася за Китай.

Испанският премиер насърчи китайските власти за повече подобни одобрения и за улесняване на бизнеса на испанските компании в Китай.

Междувременно страните се споразумяха, че Испания ще открие нов институт "Сервантес" в Шанхай, с което ще стане "първата държава с повече от един официален културен център в Китай", заяви Санчес.

Туризмът беше друга тема на обсъжданията и испанският министър-председател обяви, че през юни ще се проведе китайско-испански туристически форум.

Санчес заяви, че е обсъдил и поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС от Испания през юли.

Санчес заяви, че в тази си роля Испания ще се опита да сближи ЕС и Китай по въпроси като правата на човека и да подобри симетричните търговски отношения.

"Отношенията между ЕС и Китай са сложни. Но също така са и много важни", каза той. /БГНЕС

Пекин / Китай