Посланици на доброто 3: Вилма от Горна Малина

Въпреки всеобщоприетия стереотип, че чудеса стават само по Коледа, БГНЕС ще ви разкаже впечатляващите истории на българи, направили геройство, за да спасят детски живот. Тези достойни българи, за чиито постъпки никой не разказва, защото са добри и се считат за нормални. Въпреки че в свят като днешния всяка добра постъпка трябва да бъде за пример, пък дано и доброто в нея бъде заразно.

Вече ви разказахме за Ради от с. Гара Елин Пелин, която помага на детенце, лишено от родителски грижи и отглеждано от дядо му в селото. Благодарение на военнослужещата малкият Стоянчо днес ходи на детска градина в чисти дрешки, празнува рождените си дни и не се отличава от другите дечица в селото.

Втората история за добро е тази на Нели от Ботевград, която организира благотворителни инициативи в помощ на болния от ДЦП и епилепсия Марти.

Третата история е за Вилма Начева, ръководител на Клуб „Добродетели“ към СУ „Христо Ботев“ в Горна Малина.

Клуб „Добродетели“ съществува от учебната 2011/2012 г. и работи по проект „Час по добродетели“ на Фондация „Благотворител“.

„Моите ученици кръстиха часовете ни „различните часове“, защото тук няма нещо, което да е грешно. Няма правилни и неправилни отговори. Децата могат спокойно да изразяват своите мисли, чувства и емоции. Могат да споделят за своите надежди, цели, идеи за бъдещето, което стои пред тях“.

Вече седма година благотворителите работят по този проект, като силата на проекта е, че добродетелите се преподават чрез връстници – тоест, ученици обучават ученици.

Вилма Начева

„Учениците са обучени от мен. Работя с едно ядро от ученици от 11 клас, като те вече преподават знанията си на седмокласници, които се справиха не по-зле от основните водещи“, радва се Вилма.

Основните добродетели са търпение, толерантност, обич, допълва ръководителят на клуба.

„Какво означава да разбираме околните – това е да бъдем добродушни, търпеливи, да бъдем милосърдни, да приемаме останалите, и да бъдем приятели“, „Означава също да се поставяме на мястото на другите, и да ги разбираме такива, каквито са“, разказват учениците от 11 клас.

А децата казват най-новото стихотворение, което са научили в часа на Вилма:

„Ако си нарисувал слънце, което не угасва,

Ако си нарисувал цвете, което не увяхва,

Ако с две точици и четка си помогнал на една сърна да прогледне,

Ако си разбрал колко тежи една сълза,

Ако си нарисувал със светли думи най-добрата майка,

Ако си научил песен, която може да лети,

Ако си намерил думи, които могат да направят по-щастлив и по-добър един човек,

Никой не може да ти затули слънцето и обичта, към хората.

Никой няма да помрачи деня, да ти отнеме дарбата,

И усмивката, с която живееш“.

В края на ноември Вилма получи наградата на Държавната агенция за закрила на детето „Посланик на доброто“, която отличава добротворците, дали най-важното на хората в нужда – помощ в труден момент и надежда. /БГНЕС