Посланици на доброто 4: историята на Анелия от Кюстендил

Въпреки всеобщоприетия стереотип, че чудеса стават само по Коледа, БГНЕС ще ви разкаже впечатляващите истории на българи, направили геройство, за да спасят детски живот. Тези достойни българи, за чиито постъпки никой не разказва, защото са добри и се считат за нормални. Въпреки че в свят като днешния всяка добра постъпка трябва да бъде за пример, пък дано и доброто в нея бъде заразно.

Днешната история е за Анелия Димитрова от Кюстендил. Тя е майка на Бети, която в края на 2013 г. е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия – скоротечен рак на кръвта. След като добри хора помагат на семейството да събере средства за лечение на детето, семейството заминава за Словакия. Заради бързото протичане на рака на кръвта, родителите нямат време за разтакаване по българските болници.

„За съжаление в България не можаха да ни предложат качествено лечение, и ни изписаха за домашно лечение. Домашното лечение при тази форма на левкемия е с предизвестен край. На своя воля заминахме за Словакия и живяхме една година в болничната стая без да излизаме навън. Зима, лято, пролет, есен и после пак зима, - знаем какво е детето да е болно и да имаш нужда от помощ. Много е важно да има човек, който да ти помогне, когато ти е най-трудно. Така че това е нещо, което ме подтиква, ако мога да помогна на някого, да го направя. Виждала съм болката в очите на майка, която е загубила детето си току-що, и то неведнъж, така че не искам да го виждам у други хора“, разказва Анелия.

След като детенцето й се излекува след лечението в Словакия, Анелия започва да помага на други дечица, като организира благотворителни базари и инициативи.

„Втората благотворителна кампания след тази на Бети беше за Валката, който също се разболя от остра лимфобластна левкемия. Помогнахме му много бързо вече, бяхме си изградили коловоз, по който да вървим, когато децата имат нужда от средства, и за един месец успяхме да съберем сумата от 600 хил. лв., за да може да замине и той да се лекува в Словакия – именно там майката беше решила, защото офертите от другите големи болници се бавят много, а при такава левкемия не може да се чака изобщо“, допълва Анелия.

След лечението в чужбина Валката се подобрява значително и тази година тръгва в първи клас в българско училище.

„Анелия беше първият човек, който ни се притече на помощ“, казва майката на момченцето Светлана Зашева. „За два дни му поставиха диагнозата в ИСУЛ, не знаех към кого да се обърна и като се върнах в Кюстендил, отидох направо в дома на Нели. Тя веднага ми каза какви лекарства ми трябват за детето, но една част от тях дори не се внасят в България - това е престъпление. Та Нели ми даде от нейните лекарства за Валката и ми обясни всичко точно и ясно стъпка по стъпка как трябва да протече лечението. Няма човек, който да не се притече на помощ, не само от нашия град, но и от други градове“, разказва майката.

Двете майки правят и благотворителен базар с предмети, за да подпомогнат лечението на момченцето. „Базарите помогнаха на Тони (20-годишно момче, което страда от същата форма на рак – бел. ред.), на бебето Стефи, което показва, че винаги кюстендилци са били единни и отзивчиви, защото „в тези кампании се включиха хора от целия град“.

„Дечицата от всички детски градини, от училищата, организации, случайни граждани, всички се включиха в кампаниите“, допълва Гергана Христова от Областната администрация в Кюстендил.

„Дъщеря ми ми даваше сили да преживея всичко това. Защото знаех, че при толкова много любов просто няма как нещата да не се случат“, завършва майката на Бети.

В края на ноември Анелия получи наградата на Държавната агенция за закрила на детето „Посланик на доброто“, която отличава добротворците, дали най-важното на хората в нужда – помощ в труден момент и надежда. /БГНЕС