Посланието на Левски: да бъдем отговорни към народ и държава

Образователна програма на Националния военно-исторически музей ще запознае децата и техните родители с революционната дейност на Васил Левски, предаде репортер на БГНЕС.

Програмата се реализира в три модула, обясни уредникът в музея Славея Сурчева.

В първия модул експерти разказват за идеалите на Апостола на свободата. „В детайли разказваме по какъв начин е създал своята организация и по какъв начин се е стремял да я опази в тайна. Ще си говорим за паролите, тайните имена, за кодовете, които е създавал Левски, за да изпраща писма. Това са много любопитни факти, които не се застъпват в уроците по история, т.е. надграждаме знанията в училищата за него“, заяви Сурчева.

Вторият модул включва витрина с вещи, принадлежали на Левски.

Косите на Васил Левски

„Най-емоционален е досегът с косите на Апостола. След като решава да отдаде живота си за свободата на България, той отрязва монашеските си коси и ги предава на майка си. Идеята е, че, ако той загуби живота си далеч от своя дом, тя ще може да ги опее. Това се оказва едно пророчество. Косите са съхранени от майка му и преди смъртта си ги предава на сестрата на Левски Яна. В началото на ХХ век тя от своя страна ги предава на министъра на просвещението с идеята те да бъдат съхранени в София, където Левски губи живота си“, разказа Сурчева.

Впоследствие тези коси са предадени на Етнографския музей и през 1942 г. със заповед идват в Главния военен музей, както се е казвал тогава НВИМ. „Ако бяха останали в Етнографския музей, нямаше да бъдат съхранени до днес, защото бомба пада върху музея и голяма част от вещите там не са запазени“, сподели уредникът.

Кръстчето подарено на Левски от неговия вуйчо

Във витрината се съхранява и кръстче, което е подарено на Левски от неговия вуйчо архимандрит Василий. При реставрационни дейности през 1973 г. в задната част на кръстчето е открит тайник, в който е намерен кичур коса. „Тогава музеят изпраща този кичур заедно с част от големите коси в Института по криминология. Оказва се, че косите са абсолютно идентични. При анализа се установява и кръвната група на Левски. Тя е нулева. Това е метафора на неговия живот, защото хората с нулева група могат да даряват на всички, но могат да приемат само от своите“, разказа Славея Сурчева.

В експозицията е представен и револвера на Левски – Гасер модел 1870 г., пред който той е заклевал своите другари.

В третия модул децата ще могат да приложат на практика това, което са научили. Те ще могат да разкодират оригинално писмо на Апостола и да разберат какво е искал да каже.

„Трябва да се ровим в дребните детайли, защото те ни показват какви хора са живели преди 100-150 години. Опознавайки ги по-добре, ние си даваме сметка за силата на тяхното дело и това, което са направили за нас. Това е посланието на Левски към нас – да бъдем отговорни не само към себе си, но и към целия ни народ и нашата държава“, заяви Славея Сурчева. /БГНЕС