Посланик Елрон: Международната общност трябва да осъди тероризма срещу Израел

Израел винаги се е стремял да постигне спокойствие в Йерусалим. Международната общност трябва твърдо да осъди ракетния обстрел, на който палестинските терористични организации, подлагат мирното израелско население. Това заяви пред БГНЕС посланикът на Държавата Израел у нас Негово превъзходителство Йорам Елрон.

Той определи като изключително сериозни действията на ХАМАС и останалите палестински терористични организации от Ивицата Газа, които вчера обстрелваха с ракети мирното население на Йерусалим, Ашкелон и други израелски градове.

След атаките срещу цивилното население, осъществени без съмнение от терористичните организации, Израел ще предприеме всички действия, за да предпази гражданите си. Няма да позволим да не се понесе отговорност за тези нападения. Това е право и задължение на Израел и това е, което държавата ни прави в този момент“, категоричен е посланик Елрон.

Той призова международната общност, включително България, да осъди ракетния огън и насочения срещу израелски граждани палестински тероризъм възможно най-твърдо, а също и да подкрепи правото на Израел на самозащита.

„Ние ще настояваме за цялостно поемане на отговорност за засилване на напрежението от страна на терористичните организации, и такова трябва да бъде не само отношението на палестинските власти, но и на международната общност“, добави посланик Елрон.

Той подчерта, че израелските власти винаги са се стремели да поддържат спокойствието в Йерусалим.

„Взехме всички мерки за предотвратяване на конфликти или насилие и за позволяване на пълна свобода на поклонение“, каза израелският посланик и даде конкретни примери, свързани с отмяната на т.нар. Марш на знамената, който трябваше да премине през Стария град на Йерусалим и мюсюлманските квартали, както и с отлагането на решението на Върховния съд по отношение на Шейх Джарах. /БГНЕС