Посланик Флоранс Робин: Компромисът между РСМ и България гарантира бъдещето

Всички заедно, българите, македонците, както и френското председателство на Европейския съюз работихме заедно, за да може Европа да бъде по-силна, за да може историческите проблеми между България и РС Македония да срещнат повече разбиране.

Това заяви пред БГНЕС посланикът на Франция у нас Н.Пр. Флоранс Робин.

„Ние бяхме отворени, ние слушахме и едните и другите и мисля, че успяхме и постигнахме един компромис, който да гарантира бъдещето и приятелството между народите“, подчерта посланик Робин.

Според нея в момента Европа трябва да бъде единна пред огромните предизвикателства породени от множеството кризи, пред които сме изправени.

„В момента повече от всякога европейският континент има нужда да бъде заедно, ние всички трябва да се обединим, за да преодолеем всички трудности и предизвикателства, които се изправят пред нас, така че повече от всичко е важно, макар и да сме различни, да бъдем обединени и да вървим заедно напред”, призова посланик Флоранс Робин.

БГНЕС припомня, че на 24 юни Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония. Проекторешението стъпва върху предложението на френското председателство и го надгражда, така че да бъдат защитени максимално българските интереси. В него се потвърждават условията, при които София може да подкрепи процеса на евроинтеграция на РСМ. На 29-ти юни българското правителство одобри това решение на българския парламент.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото. /БГНЕС