Посланик Майкъл Мърфи: Додик е заплаха за сигурността и стабилността на Балканите

Американският посланик в Босна и Херцеговина Майкъл Мърфи осъди остро призивите на проруския лидер на босненските сърби, Милорад Додик, за създаване на „Велика Сърбия“, предаде репортер на БГНЕС.

Мърфи реагира на неотдавнашните призиви на президента на сръбския ентитет Република Сръбска в БиХ, Милорад Додик, за промяна на границите в региона на Западните Балкани и формиране на „Велика Сърбия" с всички сърби в една държава, заявявайки, че призивите му са "заплаха за сигурността и стабилността на региона".

Посланикът подчерта, че Додик рискува бъдещето на жителите на РС в опасна игра на ескалация и лъжи. Мърфи е категоричен, че не международна конспирация, а Додик, заплашва РС, както и демократичното и проспериращо бъдеще на нейните граждани.

САЩ подкрепят Босна и Херцеговина без колебание

"Съединените американски щати са непоколебими в ангажимента си към Босна и Херцеговина (БиХ), нейната териториална цялост, суверенитет и мултиетнически характер. Политиките ни не са антисръбски, не са антибошняшки и не са антихърватски. Съединените щати са категорично и безрезервно про-Босна и Херцеговина. Това е така, откакто Съединените щати за първи път признаха Босна и Херцеговина, и е отразено в многомилиардните ни инвестиции в тази страна през последните 30 години. Президентът на Република Сръбска Милорад Додик обаче е само про-Додик и не зачита никого другиго, включително гражданите на Република Сръбска", се казва в съобщението.

Додик лишава гражданите от основни права и свободи

"Неотдавнашните безразсъдни изявления на Додик, призоваващи за преобръщане на националните граници в Западните Балкани, за да се създаде единна сръбска държава, показват това ясно. Те не само дестабилизират Босна и Херцеговина, но и заплашват сигурността и стабилността на региона. Тази ескалация идва в резултат на продължителна кампания от дестабилизираща реторика и действия, насочени към подкопаване на Дейтънското мирно споразумение и държавата БиХ. Додик блокира правителството, заплашва мира и се стреми да изнудва или тормози другите политически лидери на страната и международната общност, вместо да участва в добросъвестните преговори и компромиса, необходими за приемане на реформите, необходими за доближаване на гражданите до Европейския съюз . В Република Сръбска Додик работи, за да отнеме на гражданите техните основни права и свободи, като свобода на печата, словото и събранията, за да се предпази от критика и отговорност", се казва още в съобщението.

Тежка икономическа и демографска криза

Посланик Майкъл Мърфи подчертава тъжния факт е, че почти 18-те години на власт на Додик са дали много малко за народа на Република Сръбска.

„Нека започнем с факта, че населението, което той твърди, че защитава, намалява. Жителите на Република Сръбска масово напускат Босна и Херцеговина. Цели семейства заключават, че изграждането на живот в Република Сръбска не е икономически възможно или политически сигурно. Само през последната фискална година работната сила в Република Сръбска е намаляла с 10% и официални лица изчисляват, че до 2028 г. Република Сръбска ще има нужда от между 20 000 и 30 000 чуждестранни работници, за да компенсира нарастващия недостиг на работна ръка. Това изтичане на мозъци ще подкопае икономическото развитие. Ако свиването на РС е целта на Додик, той успява“, обяснява Мърфи.

Бюджетът на РС е в дефицит от години, но най-лошото тепърва предстои, отбеляза американския посланик. През първите девет месеца на 2023 г. правителството на РС е заело приблизително 308 милиона долара в дългосрочен дълг на вътрешните пазари при рекордно високи лихвени проценти. Правителството на РС е поело и друг вътрешен и външен дълг по непрозрачни начини. Накратко, Додик поставя непосилна финансова тежест върху бъдещите поколения.

„Дори докато Додик се занимаваше с необуздани заеми, той и неговото правителство трябваше да забавят публичните заплати и социалните помощи поради недостиг на финансиране. В много случаи средствата са били взети от общините за покриване на дефицити на ниво единици, лишавайки местните лидери от ресурсите, от които се нуждаят, за да подкрепят своите избиратели и да им предоставят основни услуги. Нито едно от тези действия не отразява загриженост за благосъстоянието или бъдещето на гражданите на Република Сръбска“, отбелязва посланик Мърфи. „Додик не иска да обсъжда своето управление, финансови и други неуспехи, или къде са отишли всички бюджетни пари и заемни средства, или как той и хората около него са успели да натрупат своето богатство, включително безбройните си притежавани имоти – върху заплатата на държавен служител в РС – докато средностатистическите граждани се борят да изградят бъдеще за себе си и семействата си. Вместо това той иска да обсъди настоящите си правни неволи и иска хората от Република Сръбска да повярват, че те са следствие от широк, антисръбски и анти-РС международен заговор.“

Н. Пр. Майкъл Мърфи подчертава, че реалността е по-прозаична: „Правните проблеми на Додик са дело на самия него: те са резултат от неговите продължителни атаки срещу Дейтънското мирно споразумение и институциите на държавно ниво на Босна и Херцеговина. Додик публично предизвика правоприлагащите и съдебните институции на държавно ниво да го разследват, като дори каза, че ще подаде жалба срещу себе си. Додик знаеше точно какво прави на 7 юли, когато подписа незаконния и противоконституционен закон, подкопаващ решенията на върховния представител, и сега той е изправен пред последствията. Ако Додик е жертва, както той твърди, той е жертва на собствената си лоша преценка и егоистични действия.“

Въображаеми врагове

"Додик твърди, че неговите избиратели искат той да разруши Босна и Херцеговина и да защити Република Сръбска от въображаеми врагове. Не съм съгласен", добавя посланикът.

"Вярвам, че всички граждани на Босна и Херцеговина искат това, което хората по света искат за себе си и семействата си: да живеят в страна, в която политически лидери и държавни институции работят за тях при пълна прозрачност; където способността на човек да работи и да успее зависи не от това кого познава, а от собствените му таланти; и където върховенството на закона формира основната основа на обществото. Те не искат да живеят на място, където основните им права и свободи са ограничени или където техните данъци се използват за обогатяване на малък политически елит, а не в полза на техните общности. Народът на Босна и Херцеговина иска да се радва на стабилно и проспериращо бъдеще в евроатлантическите институции. Това не е пътят, по който върви Милорад Додик. Той се отвръща от Европа и просперитета, който предлага, и вместо това прегръща ценностите на автокрацията, както и бедността, която идва с нея. Той рискува бъдещето на жителите на РС в опасна игра на ескалация и лъжи. Накратко, Додик, а не международна конспирация, заплашва РС, както и демократичното и проспериращо бъдеще на нейните жители.

В изявлението на Майкъл Мърфи се казва още, че САЩ няма да стоят безучастни, докато, Додик и неговите политически приближени се опитват да разкъсат тъканта на Босна и Херцеговина, да дестабилизират страната и региона и да възпрепятстват напредъка на БиХ към ЕС.

„Решени сме да защитим суверенитета, териториалната цялост и мултиетническия характер на Босна и Херцеговина. Ние ще продължим да стоим до гражданите и институциите на тази страна и да държим отговорни тези, които са корумпирани или участват в дестабилизиращи, анти-дейтънски дейности. Съединените щати остават приятел и партньор на всички хора в Босна и Херцеговина.“ /БГНЕС