Посланик Мертен: Радваме се, че България е част от трансатлантическото партньорство

В Министерството на външните работи се проведе церемония по валидиране на юбилейна пощенска марка, посветена на 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на външните работи Мария Габриел валидира юбилейната марка заедно с министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и извънредния и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен.

Негово превъзходителство Кенет Мертен отбеляза, че денят е много специален:

„До днес оставаме горди и благодарни, че имаме България като партньор, съюзник и приятел. Партньорството на САЩ и Европа е от трансатлантическо значение и се радвам, че България е част от него“.

Той подчерта, че събитието е символ не само на миналото, но и на споделеното бъдеще.

Мария Габриел припомни, че на 19 септември преди 120 години, Джон Джаксън връчва на княз Фердинанд акредитивните си писма.

„Пощенската марка запечатва забележителен момент от нашата история. Тя е символ на отношенията между страните ни и носи послание за приятелство и партньорство“, каза Габриел, като добави:

„Преодоляхме изпитанията, за да сме заедно и за изграждане на по-проспериращ свят. Това е потвърждение за непоклатимото ни приятелство и неговото надграждане в полза на нашите два народа“.

Министър Гвоздейков от своя страна заяви: „Марката говори за повече от 120 години. Изобразените флагове на двете държави ясно показват свободата и демокрацията“.

„Марката е послание за разбирателство, мир и демокрация. Ние сме приятели и си имаме доверие“, допълни Гвоздейков.

Събитието беше част от календара с чествания на годишнината от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.

В композицията на пощенската марка е използвано акредитивното писмо, което е представено през 1903 г. на Цар Фердинанд от първия пълномощен министър на САЩ в България Джон Джаксън. Акредитивното писмо е подписано от американския президент Теодор Рузвелт.

Дизайнът е изготвен от български пощи и Министерството на транспорта. /БГНЕС