Посланик Нилсен: Хубавите градове не се раждат сами, те се планират

Хубавите градове не се раждат сами, те се планират, заяви посланикът на Кралство Дания у нас Н.Пр. Йес Брогорд Нилсен, който присъства на лекция на архитект Йеспер Дал, пристигнал в София, за да сподели част от опита на най-добрия град за живеене, а именно Копенхаген, предаде репортер на БГНЕС.

Събитието, под мотото „Разговори за града“ в Софийската градска художествена галерия, акцентира върху открития международен конкурс за идеен проект за пешеходен мост над улица „Бяла черква“ в столицата, който да свърже двете части на Южния парк.

Дания приоритизира архитектурата и градоустройството. „Хората в центъра" е визията в Дания, заяви посланик Нилсел и отбеляза, че Копенхаген е класиран за пета поредна година като най-добър град за живеене, защото последователно поставя хората и велосипедистите в центъра на градските условия.

От своя страна главният архитект на София Здравко Здравков говори за проведения конкурс за моста и разработването на идеята, използвайки опита на датския архитект Йеспер Дал.

Концепцията е за пешеходно преминаване между двете части на Южен парк, което е и част от общата стратегия за подобряване на пешеходната и велосипедната свързаност в София, отбеляза Здравков..

Архитект Йеспер Дал даде примери за градско планиране за по-устойчива градска мобилност от столичния регион на Дания и представи т.нар. „Петопръстен“ план на Копенхаген, въведен преди 75 години като национална стратегия за развитие, разработен след войната, който и до днес продължава да действа. По думите му планът, приет през 1947 г. има заложена идеята да избягва разширяването на града в концентрични кръгове и да остави зелени площите. Освен това според стратегията се използва и градският транспорт и се запазват зелените зони, които са в близост до града. Ключово за запазването на зелените площи и пространства е, че семействата, особено тези с малки деца, престават да се изнасят от центъра и въобще от града.

Посланик Нилсен /вляво/

Арх. Дал отбеляза, че родината му е страна на велосипедисти: „В столицата има много силна велосипедна култура, това е елемент на всички стратегии в Копенхаген“. Датският архитект уточни, че градоустройството изисква повече велоалеи, защото вече има много хора, които ходят на работа с велосипед, въпреки това той каза, че „колите са цар навсякъде“ - нещо, което се наблюдава и в България.

„Карането на велосипед е добро за климата, за здравето, няма задръствания. Но ако питате велосипедистите, те ще кажат, защото е лесно и удобно“, обясни арх. Дал. Според него парите, които се инвестират във велосипедна инфраструктура, спестяват средства за болници, тъй като обществото е в по-добро физическо състояние. Той обаче подчерта, че е много важно велосипедните алеи да бъдат отдясно, защото ако са отляво се получават инциденти. „Сега велоалеите са по-натоварени от улиците и се получават задръствания“, сподели още датският архитект. /БГНЕС