Посланик Секизкьок: Мигрантският натиск към България ще остане нулев

Българо-турското сътрудничество по границата е толкова тясно, че самата граница е едно спокойно място. Това заяви Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали Анкара ще остане вярна на поетия ангажимент да не допуска мигранти на наша територия.

„Първо, искам да уточня, че не става дума за наш поет ангажимент. Ние казваме, че сътрудничеството между Турция и България, включително и в частта по опазването на границата, е толкова силно и тясно, че самата граница между нашите две страни е едно много спокойно и сигурно място. Точно поради това опазване и този контрол, който съществува на границата, виждаме, че мигрантският натиск е нулев върху нашата граница. И така ще продължи да бъде, защото имаме много тясно сътрудничество с България“, заяви турският посланик у нас.

Тя подчерта, че „същото не може да се каже за Гърция“, с която през последните месеци Турция има постоянни търкания, включително и за мигрантите. Те отново продължават да пристигат по гръцките острови, след като ситуацията с пандемията от коронавирус беше овладяна.

Посланик Секизкьок обясни, че в разговорите си с Европейския съюз Анкара би желала да води диалог за миграцията и незаконното преминаване на бежанци. Този диалог не трябва да бъде само с България, а с всички останали страни-членки на ЕС, за да бъде „възпрепятствана тази незаконна миграция“, уточни тя.

„Много е жалко, че в точно в такъв период, когато сме изправени пред толкова сериозни предизвикателства и Турция, и ЕС като кризата с COVID-19, незаконната миграция, въпросът с бежанците, Сирийския въпрос, събитията в Либия, точно в един такъв момент ЕС не разговаря с нас“, изрази съжаление посланик Секизкьок. Тя смята, че причината за това е позицията на Гърция и Кипър.

„Те използват своя глас за вето и това води до липсата на диалог на ЕС с нас. Нас ни обвиняват в страна, която проявява агресия, но ние искаме диалог“, категорична е посланик Секизкьок. /БГНЕС