Посланикът на Франция: София и Скопие да въведат механизъм за предотвратяване на инциденти като този с Пендиков

Ние, както и всички европейски партньори, следим внимателно случващото се в момента между София и Скопие. На първо място, ние сме изцяло солидарни с България в желанието й да освети всички условности около нападението над секретаря на клуба в Македония Християн Пендиков, и също така подкрепяме македонските власти в усилията им това да не се повтаря повече.

Това каза посланикът на Франция в България Н. Пр. Жоел Мейер пред ТВ 1, предаде БГНЕС.

Н. Пр. Жоел Мейер

Това, което е важно, е да гледаме и в дългосрочен план - и трябва да направим - особено между съседни държави, - така че да се избегне ескалацията на напрежение.

На въпрос дали Франция поддържа контакти със София и Скопие, Н. Пр. Мейер коментира, че Париж поддържа контакти и с двете страни. Между двама партньори, които са подписали приятелско споразумение, е важно да има механизми за превенция на такъв тип инциденти. А и е важно какъв механизъм да бъде въведен, за да не се повтаря това повече, допълни Мейер.

В момента е важно демократично избраните правителства да предприемат всички мерки така че да намерят рационално обяснение за причините, които карат някои хора да се присъединят към радикални движения, и да намери лекарството за тях - така посланикът коментира радикалните изказвания и езика на омразата на различни партии в РСМ. Знаете, че някои екстремистки партии във Франция бяха против Европа, и най-добрият отговор, който бе даден на радикализма, бе европейският отговор на Ковид-кризата - французите видяха че е важно да си част от съюз като ЕС - икономически съюз, който може да отговори на всички предизвикателства, който и подкрепи френската икономика, каза още Мейер. /БГНЕС