Посланикът на България в Бейрут: Смята се, че са гръмнали цистерни с амониев нитрат

„Две експлозии разтърсиха целия град. Предварителната версия е, че са гръмнали цистерни с амониев нитрат. От едно място се казва, че са били 80 тона, от друго – над 200”, обясни посланикът на България в Бейрут Боян Велев пред Нова телевизия относно мощния взрив в столицата на Ливан.

Той обясни, че се твърди, че цистерните са оставени на пристанището от 2015 година. По непотвърдени данни, загиналите са около 80, а ранените - над 2700.

„Нанесени са материални поражения практически в целия град. Предполага се, че до 24 часа ще има правдоподобна версия на съответните органи, а в последствие инцидентът ще се разследва. Експлозията беше след работно време на посолството. Аз бях извън него, но има колеги, които живеят там. Аз, като всички, го усетих много силно. Има поражения и по сградата на посолството – счупени прозорци по 4 етажа на посолсвото”, обясни Велев.

Според него, първоначалните впечатления и версии са, че има нанесени удари от Израел. Версия, която беше отхвърлена веднага.

„За съжаление тук народът много бързо започва да споменава думата война. Слава Богу, никаква война не започва. Престои по-сериозно разследване, ще бъдат съобщени резултатите. Министър-председателят обяви национален траур и, че виновниците ще бъдат сериозно наказани”, добави посланикът.

За сега няма данни за загинали или пострадали българи. /БГНЕС