Посланикът на ЕС в Скопие очаква Силяновска да спазва международните договори

По време на срещата си с посланика на ЕС Дейвид Гиър, президентът на РСМ заяви, че мястото на страната е в болка и изрази готовност да работи по необходимите реформи.

Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър поиска от президента Гордана Силяновска спазване на международните договори, предаде БГНЕС. 
Днес двамата проведоха среща на четири очи.
„Имах удоволствието да се срещна с президента Силяновска-Давкова. Обсъдихме процеса на интеграция на ЕС, добросъседските отношения, включително изпълнението на съществуващите договори, както и въпроси на външната политика и сигурността. Очаквам с нетърпение да постигнем напредък по всички тези въпроси заедно“, написа дипломатът в социалната мрежа X. 
Президентът на РСМ от своя страна изтъкна необходимостта от напредък в процеса към членство в ЕС, като "стратегическа цел на държавата и решимост на мнозинството македонски граждани".
„Нашето бъдеще несъмнено е в ЕС, а мястото на страната ни е на една маса с европейските държави, с които ни свързват исторически, културни и морални традиции и ценности“, каза тя. 
Силяновска подчерта, че "въпреки високата степен на подготвеност на македонската администрация и натрупания опит, напредъкът в изпълнението на критериите за членство в ЕС страда поради политически обстоятелства и ходове, за които са отговорни и някои държави-членки на блока".
"Необходимо е възстановяване на вярата в процеса на интеграция, основан на заслуги, с акцент върху изпълнението на критериите от Копенхаген", заяви Силяновска. 
„Бъдещето на Северна Македония несъмнено е в ЕС“, каза още тя.
Силяновска благодари за поздравленията, изпратени от лидерите на блока по повод встъпването ѝ в длъжност. Тя също така изрази готовност за "пълноценно сътрудничество с делегацията на ЕС в Скопие по отношение на процеса на присъединяване на страната". 
На 12 май Силяновска се закле като президент на "Македония". Тя отказа да използва конституционното име на страната Северна Македония, нарушавайки Преспанското споразумение с Гърция и предизвика международен скандал.
Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина. 
На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан. /БГНЕС