Посланикът на САЩ в Гърция: Атина е с водеща роля за енергийната сигурност на региона

Съединените щати с гордост подкрепят водещата роля на Гърция в преначертаването на енергийната карта на Югоизточна Европа, диверсификацията на енергийните източници със съседните балкански държави и подпомагането на разбиването на газовия монопол на Русия, написа в Туитър посланикът на САЩ в Гърция Джордж Цунис, който в петък посети северния град Дедеагач заедно с четирима посланици от балкански държави.

"Alexandroupoli FSRU [Floating Storage Regasification Unit] играе ключова роля за постигането на регионалните цели в областта на енергетиката и климата", добави Цунис след посещението на FSRU заедно с колегите си от България, Молдова, Румъния и Украйна.

Той отбеляза, че градът се превръща в енергиен център, който ще осигури енергийна сигурност не само за Гърция, но и за целия регион, както и просперитет и стабилност.

"Чудесно е да посетя пристанище Дедеагач с колеги посланици, подчертавайки значението му за САЩ и Европа. Пристанището е от ключово значение за укрепване на регионалната стабилност и просперитет, енергийната диверсификация и подкрепата за НАТО", заяви посланикът./БГНЕС