Посланикът на САЩ в Скопие: Топката е в ъгъла на РСМ

Френското предложение е най-добрата възможност за евроинтеграция на Северна Македония. Възможността за промени в преговорната рамка е фалшива новина.


Това заяви американският посланик в РСМ, Анджела Агелер, в интервю за телевизия "Канал 5".

Разбирам, че има трудности, но преговорите между Македония и България са от двустранен характер и трябва да бъдат такива"

По отношение на начина на решаване на спора между България и Северна Македония, т.е. приемането на т.нар. френско предложение, посланик Агелер заяви, че след разговори с политиците, които са участвали в преговорите, това е „най-доброто за страната“.

"Лидерите на двете страни трябва да могат да продължат напред. Това е в най-добрия интерес на страната, да се решат взаимните различия, да се изпълнят задълженията, поети през миналото лято.

Разговарях не само с американската страна, но и с лидерите тук, които бяха част от преговорите, и те се чувстваха много уверени, че позициите, които бяха предложени, са най-доброто нещо за страната (РСМ), за да продължи преговорите.

„Ето защо сега въпросът е как да продължим към ЕС, защото там се намират източниците на всички възможности за икономически растеж на тази страна, от които според мен тя се нуждае и иска. Затова се надявам, че ще спрем да гледаме към миналото и от историческа гледна точка ще престанем да се тревожим за обидите и компромисите от миналото, а ще погледнем към бъдещето“, подчерта американският посланик.

По отношение на перспективата на отношенията между двете страни посланик Агелер каза:

"От моя гледна точка важното е какво прави Северна Македония и нейното ръководство сега, а не какво се случва в София. И надеждата ми отново е, че ще гледаме към бъдещето, а не към миналото. И никакви оплаквания, нека се съсредоточим върху това, което трябва да се свърши, както казваме в САЩ, с цялото ми уважение към политическия и историческия контекст, топката е във вашия ъгъл“.

Кометирайки изявленията на някои политици, че Споразумението за добросъседство с България може да бъде предоговорено, Агелер бе категорична, че „ЕС е пределно ясен относно изискванията за напредъка по пътя към евроинтеграцията и пълноправното членство в евроатлантическата общност“.

„Това ще бъде постигнато чрез изпълнение на задълженията по споразумението, постигнато през миналото лято, и по този начин ще се придвижи напред през различните процеси на присъединяване“, добави тя.

Фалшивата новина е, че някой може да предоговори предложението, постигнато миналата година. Фалшива новина е и това, че е възможна по-добра сделка.

„Посланикът на ЕС тук, в Скопие Дейвид Гир, но и Брюксел бяха много ясни, че това са изискванията за осъществяване на напредък. Задължение на политиците е да работят в интерес на гражданите, които са ги избрали, така че да водят страната към ЕС. Именно там съществуват възможности за икономически растеж, образование, социални, търговски и много други възможности. И аз наистина искрено се надявам, че те ще вземат трудните решения", категорична е Агелер.

Що се отнася до изявленията на опозицията, че конституционните промени няма да бъдат гласувани, американският посланик вярва, че политическите партии ще разпознаят този ключов момент за европейската перспектива на Скопие.

"Не мога да говоря вместо Мицкоски. Тази страна може да извлече и ще извлече огромна полза от членството си в ЕС и в по-широката трансатлантическа общност. И това е основната цел за тази държави, а почти 80% от гражданите в тази страна искат да бъдат част от ЕС. Пътят напред е много ясен и отново се надявам, че лидерите и депутатите, които бяха избрани да извършат истинската работа за доброто на своите граждани, да направят тежкия избор сега и да тласнат своята държава напред към по-голяма стабилност, просперитет и възможности“, обобщи посланикът на САЩ в РСМ, Анджела Агелер. /БГНЕС