Последен ден за регистрация на партии и коалиции за парламентарните избори

В 17.00 часа днес изтича срокът, в който партиите и коалициите могат да се регистрират в Централната избирателна комисия за участие на изборите за народни представители, които ще се проведат на 14 ноември заедно с президентския вот.

Днес подписи ще внесат представителите на БСП и на Демократична България, както и партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" заедно с КОД.

От основните, според социлозите, играчи на политическата сцена досега регистрации внесоха ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС, "Изправи се БГ. Ние идваме". Във вторник се регистрираха и "Възраждане", чийто лидер е и кандидат за президент. ВМРО също се регистрира със заявката за самостоятелно участие във вота. От партията на популярния шоумен Слави Трифонов обявиха, че логично е партньорство с ДБ, новата формация на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната", които също се регистрираха в ЦИК и ще участват във вота. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че партията няма да обяви кандидата си за президент до последно, за да не бъде подложен на "огън".

В понеделник стана ясно, че ЦИК прекратява обществената поръчка за допълнителни 1600 машини за изборите, защото предложените от двамата участници - "Информационно обслужване" и "Сиела", цени надвишават максималната прогнозна стойност на обществената поръчка.

Говорителят Цветозар Томов увери, че дори да не се купят нови машини, ЦИК ще проведе избори според правилата. /БГНЕС