Последен опит: Радев връчи мандат на БСП за съставяне на правителство

Показахте, че можете да търсите консенсус. Показахте, че можете да съжителствате във властта. С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на БСП при връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-то Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС. Българските политици трябва да бъдат водени от ценностите справедливост, солидарност и свобода, добави президентът.

"Столетницата ще положи всички усилия, за да може третият мандат да се увенчае с успех и България да им работещо правителство, което да се справя с кризите", отговори председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски, който прие мандата.

Нинова: Най-сложният диалог ще е този между ПП и ИТН

Първото нещо, което ще направим, е да сложим на масата на разговорите изработената програма от трите партии преди две седмици. Защото тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни в правителството. Възнамеряваме още утре да започнем тези разговори, първи, които ще поканим, разбира се ще бъдат “Продължаваме промяната“, като най-голямата парламентарна група и като едни от най-активните участници в разработването на програмата.

Разбираме огромната отговорност, която пада върху нас. Ще подходим разумно, отговорно и диалогично с една цел - да гарантираме сигурност на държавата, спокойствие на хората, да съставим редовен кабинет и да изпълним програмата, която вече записахме. Първата по големина партия трябва да излъчи премиер.

Трудното при тези разговори ще бъде партньорите, които си казаха доста остри неща, които минаха в личното пространство, да намерим начин да седнем на една маса и да разговаряме за политики. Да говорим за това, което ни чака през есента и зимата. За нас приоритет е социалната политика, бяхме и досега социалния стълб на правителството, ще останем такива и в преговорите, и в бъдещо правителство. Министрите в кабинета ще станат ясни след като постигнем съгласие между партиите за подкрепа на програмата. Националният съвет на партията ни потвърди досегашните 4 министри и даде висока оценка за работата им.

По отношение на експертен или политически кабинет нашата позиция също е последователна. Намираме се в тежки кризи - и енергийна, и икономическа, предстоят тежки зимни месеци. Смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност и сега трябват лидери, държавници, които да кажат “Да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическата отговорност". Другото би било просто скриване зад експертен кабинет. БСП няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС, и "Възраждане".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след връчването на третия проучвателен мандат.

Тепърва предстои да се уточняват квотите за министерските кресла, ако се запази коалицията в сегашния си вид, допълни Нинова.

Досега с ДБ винаги сме работили добре, разумно, винаги сме намирали решения на идеологически въпроси, които са ни разделяли, и те са били в името на националния интерес. Не мисля, че ще ни е трудно да преговаряме с ДБ. Според мен по-трудно ще е да се намери сечението и добрия тон между ПП и ИТН. Червени линии или въпроси на всяка партия обсъждахме по време на съставянето на програмата. След като я обсъдихме и трите партии си поставихме подписите под нея, това е основата, на която искаме да стъпим за бъдещето на България. Предстои да се коментират имена на министър-председател.

Още утре започват консултациите, първо ще поканим "Продължаваме промяната". Не бързаме днес. Ще информираме публично къде ще са консултациите, добави Нинова.

Нашето искане беше Кирил Петков да не е премиер, и мисля, че той - правейки крачка назад, разбра това, и заслужава уважение за това си поведение.

В Програмата си записахме, че искаме да се положат всички усилия за уталожване на напрежението с Руската Федерация и да не се стига до прекъсване на отношенията и закриване на посолства. Така че и този труден въпрос сме изчистили по време на преговорите за Програма.

Ако не се гласува Програмата, отиваме на избори, и избирателите ще се произнесат на базата на свършеното досега. В тази връзка днес започнахме с отчета на Социалното министерство, продължаваме с този на туризма, на земеделието, и накрая на икономиката - ще се отчета какво сме свършили за 7 месеца, добави лидерът на БСП.

Вероятно няма да бавим мандата, ако видим, че няма разбиране по програмата, но и при най-малките знаци, че можем да постигнем съгласие, ще си отделим повече време, увери Нинова.

БГНЕС припомня хронологията на събитията, довели до връчването на третия мандат:

На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила "Продължаваме Промяната" Асен Василев върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като ПП не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет.

На 14 юли от ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си, че няма да се възползват от правото си да съставят правителство в този парламент, както и че няма да посочват кандидат за министър-председател.

На 15 юли президентът Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно представени партии, за да прецени на кого да връчи третия и последен мандат. Пред Радев партиите отговориха на въпроса как виждат изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми биха търсили обединение.

На консултациите четирите формации от досегашната управляваща коалиция – "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Демократична България", "Има такъв народ" коментираха, че няма да преговарят с ГЕРБ и ДПС, и изразиха готовност да преговарят с досегашните си партньори в коалицията, макар и да са се поучили от грешките си дотук.

Ако и БСП не успее да формира кабинет, президентът трябва да разпусне парламента, да насрочи предсрочни избори и да назначи служебно правителство./БГНЕС

Тагове: