Последен срок за регистрация за местния вот

Изтича срока, в който Централната избирателна комисия (ЦИК) приема документи за участие в предстоящите наесен избори за общински съветници и кметове, предаде репортер на БГНЕС.

До 17:00 часа днес партиите и коалициите, които искат да участват в изборите за местна власт, трябва да са направили своите регистрации и внесли необходимите подписи. Назначени вече са всички 265 общински избирателни комисии.

Подготовката и произвеждането на изборите ще струват на бюджета общо 70,7 млн. лева. От тези средства по бюджета на ЦИК за организационно-техническа подготовка са предвидени 10 млн. лв. От тях 350 000 ще отидат за възнаграждения на всички заети по трудови и граждански договори, а 8 950 000 лв. ще са необходими за отпечатване на бюлетините и обработката на данните. За разяснителна кампания за начина на гласуване са отделени 600 000 лв., а други 100 000 за обучение на членовете на избирателните комисии.

Това ще бъде първата предизборна кампания, за провеждането на която политическите сили ще могат да получават финансова помощ от юридически лица и еднолични търговци, съгласно новите правила, приети с последните промени в Закона за политическите партии. /БГНЕС